By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Aug-2008 15:28 Email | Share | Bookmark
Ketupat Sotong

 
 
 
Last weekend mama balik ke Kota Bharu, sebab ada kenduri. Tapi dah jadi satu macam punya kesumpahan.. hehehe. tiap kali balik KB pasti mama tak berapa sihat.. Yang terbaru ni, lelangit mama.. melepuh.. bengkak dan tak boleh nak makan.. sedihhhhh.. dan tragis betoiiiiiiiii...

Orang dok hidang nasi bukhari, segala lauk pauk. Dan my SIL pulak ada masak kuah singgah daging keting, ketupat sotong.. mama telan air liur pun sakit... sedihhhhhhhh... hehehhehehe...

Tapi gambar masih boleh ambil.. hehehe.. kita posingkan ketupat sotong kakak ipar mama.. bukan mama buat tau.. ni kakak ipar mama yang buat.. tapi resipi ada..

KETUPAT SOTONG
Resipi Tengku Hamimah


Bersihkan berapa banyak sotong yang anda suka
(cari laa sotong yang fresh dan sederhana besarnya)
Kepala sotong jangan buang tau.

Basuh dan bersihkan pulut... macam kita basuh beras untuk masak nasi.
Dah tu sumbat dalam sotong tadi sampai mampat.
Masukkan semula kepala sotong dan cucuk criss cross dengan toothpick
supaya pulut tadi tak terkeluar.

alamak lupa laaa.. selepas kita cuci pulut tadi.. kita rendam laa sat dgn
gula skit, garam skit dan santan skit..

Dah siap sumbat semua sotong2 tadi, kita masak dalam santan yang dah dicampurkan dengan bawang merah dan halia yang ditumbuk, masak pelan-pelan
sambil kacau jangan sampai santan tu pecah minyak.. nanti tak lawa.. tak cunnn...

agak-agak kalau dah masak pulut tu dan santan pun dah pekat.. angkat laa dan hidangkan.. sedapppp youu... cuma mama jerr takleh nak makan.. huhuhu....





[i]SEMBANG NGAN MAMA!!!!!



Quote:
Zai KuLim - hehehe.. the 1st tapi takde hadiah.. heheheh


RinnChan - warna trafik light lerrr.. hehehehe.. kejar duit raya ....

Azfa - arrrrrrrrrrrrr... tidakkkkkkkkkkk... hehehehehe


LynnHassan - rasanya sedap.. sebab bukan kita yang masak...heheh.

Nabialishad - kita nak tengok orang marah dulu.. hehehe warna powder beli dri kedai LMC.. Penyu tolong menyusur beli.. hehehe

Wawa - Sedap tau ..kalau bukan kita yang buat Daging keting tu.. daging yang tak banyak lemak tapi byk urat keting..

Rozamy - Ya betullll.....


Leen - Tahniah Leen.. padan laa lama menghilang.. menambahkan umat rupanya.. hehhe


Ida - Ida mesti terer buat ni...


RinnChan- Hmmmm.. sape ekk yang pandai???????


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net