By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 13-Mar-2008 12:47 Email | Share | Bookmark
Moist Butter Cake

 
 
 
Something that I made for Tok Bah's birthday a few days ago. Recipe was taken from Rinnchan's FP but mama pandai-pandai tukau jadi Butter cake biasa... Sedappppp.. moist dan lembut... lebih2 lagi bila makan panas-panas.. Mama baked 3 biji. 2 besar 1 kecik... Ekceli.. ni second time mama try the recipe.. first trial.. tak berapa menjadi.. texture cake jadik cam kasar... mungkin mama tak putar gula dan marjerin tu sampai gebu...

Second time buat ni..memang jadik elok.. gebu lembut dan sedapppppppp.... Ramai yang puji kek ni.. bukan tukang buatnya.. keknya jerrr.. huhuhu....



Resipi ni pun mama cilok dari FP Rinnchan... dasar malas nak menaip semula cuma tukau skit2 jerrr...

KEK MARBLE MOCHA

Bahan-bahan :

Bahan A
250 gm butter,
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

Bahan B (Ayak bersama)
240 gm tepung gandum,
1 sudu teh baking powder

1 camca teh mocha paste yang ni semua mama omit
1 camca teh nescafe

Cara-cara :
1. Pukul majerin dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati. .
5. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.
6. Sudukan ke dalam acuan.
7. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel.



SEMBANG NGAN MAMA!!!!!


Quote:
Lynnhassan - betul tu lynn.. kena kasik gebu.. baru kek kita pun gebus....

Yong - I miss you too, three, four Yong.. hehehehe

na - Aiseh meng Na... hehehe.. tunjuk peralatan tu boleh.. tapi cara menggunakan tu.. aduhai.. camner ekkk.. mama tak pandai nak express ngan gambar... nanti mama buat satu entry on peralatan mengaising ekkkkk tungggguuuuuuuu.....

Cek de sam - hehehe.. ct.. mama ni takut kena pelangkung jerr tapi memang sedap lerr kek ni...

Mama_Bakes_Herda - cuba laa ekkk.. mana tau.. kena ngan tekak.. ooo.. dari blog Mr Buck ekkk.... tkasih Buck... Selama berkenalan ya mama...

Daalia - hehe .. memang memula tu konpius.. tapi mama memang selalu konpius pun ngan geng2 cyber ni.. expecially yang byk nicknames... kat blog lain nama.. emel lain nama.. fp lain nama.. uwaaaaaaaaaaaaaa... alaaaa.. no problem laa Lea.. small matter .. kan mama di dah old timer.. hahaha.. mudah laa tak kompiut..

And..toche.. toche...kalau meletakkan mama sebagai sifu.. walaupun mama ni siput merayap yang tak abis2 nak merayap jerrrr BTW ur cuppies lagi lawa lerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Linda kaori - hehehe.. cam hint-hint jerrr.. linda terer cheesecake.. so mama cuma tahu jerr butter cake...

Ana - Time mama bawak hari tu takmo makan.. haaa.. kan dah terkenang-kenang.. wakaka... Pasal tukar menukar resipi beri laa kat kita.. asalkan jgn derhaka..

Rinnchan - tu laa pasal.. hari tu lupa pukul butter ngan gula tu sampai nangis.. Oishhh pipiku mana lerr gebu.. Nak pengeras ekkkk.. .. Keras macam mana nak

Aima - Butter cake ni.. bukan resipi mama.. mama cilok jerr.. hehehe... tapi memang sedapppp...

Lee Lin - sedap dan senang...

Edoras - Jangankan sedozen.. 10 dozen pun boleh.. Nak antor ke mana? London.. German... or KL...

Soulha - Ada .. ada lagi.. acuan dia

Ellisa - Waalaikumsalam... mama lagi suka ikan bawal..

Kak jie jie - Muffin/souffle cup tu ada laa kat Melaka... cuba pergi ke satu kedai kat Bukit China... berdepan dengan kedai-kedai mamak yang jual rempah tu.. sebelah dengan Pasar orang2 cina... kalau tak jumpa .. jie-jie emel kat mama.. mama carikkan nombor tpon kedai tu...

umi-kal - kesian aunty.. dah buat kena perabis ekkk.. seb baik kat umah mama ni.. butter cake masih laku.. chocolate dan cheesecake dah tak laku... berkulat laa atas meja tu .. dah takmo dah dorang...

Anna - Mama dulu pun ada penyakit tu.. hehehe.. tang butter cake.. yang basic cake ni.. boleh tak jadi.. kadang jadi.. kadang tak.. hehehe.... sakit jiwa dibuatnya.. tapi kek yang resipi ni.. alhamdulillah.. janji kita pukul gula dan butter tu sehingga gebu.. Anna cubalaa insyaAllah.. mesti jadi...

Amizah - Jauhnya nak gi beli batik.. hehehhehe

Mamasya - Bukan saja nampak..tapi memang moist...

Luna - Mama tak guna wallet.. mama guna beg plastik jerr

Farah - oishhhh.. mcm ni.. cepat laa mama leh kaya ekkkk...

Wa - Wa kalau dah terliur.. cuba laa buat...

Khafyzah - Anak mama kecik lagi lerrr


Nina_barney - yang tu mcm chocolate paste.. nak kasik belang kat kek tu.. sebab mama nak buat plain kek.. mama tak letak laaa....




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net