By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 3-Feb-2008 13:03 Email | Share | Bookmark
LAGI-LAGI CARROT CAKE...

 
konon nak terang.. haa terang ngan bayang2 grill.. hahah
Mama buat kek carrot lagi...

Lanjutan dari buat sales hari tu.. mama still gunakan resipi Leen Omar dari Resipi.net...mama copy paste jerr ek dari emel.. hehehe

Dari satu adunan tu.. mama dapat buat juga carrot cup cake.. tapi tak ingat nak amil gambar.. dah hantar ke rumah mak tok bebudak ni...Satu adunan ni boleh dapat dalam 1kg plus. Kebetulan Ana cuma nak 1/2 kg jerr

Icing dia comot skit.. bukan skit lagi.. comot byk..hehehe .. sebab it seems that the cheese tak lembut betul2 so dia masih berketul.. kecik-kecik.. frust nonggeng dibuatnya... And mama masih kena polish up my decorating skill... comot dan sememeh.. Tu sebab mama suka buat chocolate dan cheesecake..hehehe.. tak payah deco banyak2



Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net
>
> Bahan2:
>
> Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
> Baking Powder 1 sudu teh
> Bicarbonate Soda 1 sudu teh
> Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
> Garam ¼ sudu teh
> Brown Sugar ¾ cwn
> Castor Sugar 1 cwn
> Telur 4 bj
> Minyak Jagung 1 cwn
> Mentega Cair 1 cwn
> Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
> yg sederhana besar]
> Walnut cincang ¾ cwn
>
> Topping:
> Cream Cheese ¾ ketul
> Mentega/Krimwell 100g butter/krimwell
> Icing Sugar 1/3 cwn
> Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
> (kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)
>
> Cara-cara:
>
> 1. Panaskan oven 180c
> 2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
> 3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
> 4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
> 5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu> ...> ..
> 6. Biarkan sejuk then buat topping.
>
> Hiasan Krim Keju:
>
> Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek.


SEMBANG NGAN MAMA!!!!

Quote:
Jeff - Makan selalu pun takpe Jeff....

Cek de Sam - hahaha.. kalau tak pro cam kita memang dah cantik tapi kalau orang pro tgk..dia jeling jerrr

Rani - Tkasih Rani... kembang sekejap...

Amm - hahaha.. dah lama tak minat join forum...

Ana - Lerrr.. ada kaa gitu....

Ida isk - compare ngan hak Ida.. cam langit ngan bumi

Zana - heheh kita boleh buat kelab 'Pengaising tak Professional'

kakmOn - Salam kakmOn... dah pegi dah.. tadi dok pikiaq camner ekk nak buat.. selo betul mama ni..

Shima -

leen - aiseh leen.. buat laa dan rasa.. sedappp..

NA - mana boleh potong.. kan ke tu orang punya.. kang kepala mama yang kena potong ...

Rinnchan - tu laa pasal.. sampai nampak bayang2 grill tu.. wakakaka.. dah kita takde laman kannnnnnnn...

mamasya - tak nampak comot???? mamasya kena pinjam spek mama ni..

MamaFaMi - memang tak cantik lerrr.. kalau dibandingkan ngan hak kengkawan lain.. smooth and licinnn.. (ekkk tak sama ke tu.. hahaha)

Aidura sofiee - Thank you lovely entry Tue 5-Feb-2008 05:52

Azila - Wow....la pulak dari mama

Azura asri - terima kasih..

Shiq - Toche.. toche... hehehe.. sodap tak sodap kena rasa...

kak rus - hehehe.. kalau tak dimekapkan nanti nampak togel laa pulak...

Ija - Ija... mungkin temp.oven Ija tu terlalu panas.. so dia akan merekah.. atau pun rising agent cam baking dan bicoarb tu tak serata.. mungkin jugak... nanti cuba kurangkan skit temp. oven tu ekk dan ayak betul2 tepung yang digunakan. InsyaAllah.. jadi nanti.. hehehe.. dah jadi btau mama tau.... kalau untuk resipi ni nak but dua loyang.. boleh guna loyang 7 x 7







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net