By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 27-Nov-2007 14:31 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY CHEESECAKE WITH BLUEBERRY TOPPING

 
 
 
 
Mama buat strawberry cheesecake sebab ada 2 biji jerr strawberry dalam peti es... dah tu.. nak buat topping takde pulak stoberi.. yang ada cuma blueberry.. heheh.. maka blueberry pun blueberry laaa... janji sodapppp..... ciskek laa katakan...

STRAWBERRY CHEESECAKE

500 gm cream cheese
1/3 cup castor sugar
1 egg
1 sudu besar tepung gandum
a few drops of red colour
2 biji strawberry (nak lebih pun takpe.. tapi masam skit laa nanti)kasik blend sehingga jadi macam paste.
1/2 cup of cream or yogurt.

Base (Ni optional ekkk)

Biskut (ikut suka laa nak guna biskut apa)
mama guna cornflakes dan mcvities campur macam-macam
mama campur badam, hazelnut dan oats... hehehe
Sedikit butter untuk diramaskan dengan biskut tadi supaya boleh dikepalkan dan ditekan menjadi base.


base dah siap, mama bakar sekejap dalam 10 minit dan kemudian mama curahkan melted cooking chocolate ke atasnya dan ketepikan.

Cheese dan gula diputar sehing benar-benar sebati dan masukkan telur. Masukkan perwarna dan strawberry tadi. Dah kacau rata masukkan tepung dan akhir sekali masukkan cream atau yogurt dan kacau lagi kasik sebati.

Siap semua kat atas tu, curahkan ke atas base tadi dan bakar. Bakar ikut suhu oven masing dan ikut masa yang selalu digunakan. Mama bakar guna cara steambath.

Dah siap semua... hiaslaa ikut suka ekkk.. Cheesecake ni ada rasa masam stroberi, manis gula dan manis blueberri.





SEMBANG NGAN MAMA

Quote:
Shiq - Salam Shiq.. mama pukul sampai cheese tu kembang .. tapi tak laa sekembang cam kita buat kek butter...agak-gak dia dan gula tu dah putih dan sebati.. okay laa tu...


Tun - betul tu Tun, seketul cream cheese phila sekarang dah 9 hengget lebih..

Lynnhassan - memang sempoi pun.. hehehe.. asal tak jadik cekodok cheese sudah..


MamaFaMi - Berry berry much thank you arrr.. hehehe... kalau ada segala berry lain memang mama masukkan.. asalan jangan biri-biri sudah.. Kreatif dan innovative dalam memusnah dan menjahanamkan resipi orang

Srsfeqah - semua pun sedap feqah.. sebab duit dia pun sodapppp...

umi-kal - Cuba laa aunty.. gerenti sedap.. hehehe.. kalau tak sedap hantar kat mama

Ana - hehe kita buat dia.. hantam saja laaa

mamasya - tau takpe.. cheese sekarang kat mesia mahal gilerr.. naik sampai 2 ringgit pun ada


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net