By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 29-Aug-2007 15:59 Email | Share | Bookmark
Kenduri di Melaka 25/08/2007

kek buah bebop
 
 
kuih bakar
 
apam butter
 
sup sayur
lauk-lauk yang sedang dimasak
 
lauk-lauk yang dah dihidang
Tepung Pelita
Kek yang mama buat untuk kenduri di rumah mama kat Melaka last week 25/08/2007.

Ni mama tempek dari FP kak liza.. hehehe

KEK BUAH KEJU
[sumber : BEBOP dari forum cari.com.my]

Bahan
340 gm mixed fruit + 2 s/b jus oren [rendamkan 2 atau 3 jam]
140 gm butter
140 gm cream keju
140 gm gula perang
4 biji telur
1 sk esen vanilla
160 gm tepung gndum
1 s/k baking powder

Cara.

1. Pukul butter dan gula sehingga ringan dan gebu.
2. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan bahan kering berselang seli dgn mixed fruits. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
6. Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.

Mama pun tiru kak liza.. masuk dalam bekas aluminium.. senang nak bawak balik....

Kek ni sedap.. tak manis sangat dan rasa masin-masin cheese tu ada....Buah dia mama kurangkan skit.. bukan sebab tak suka.. tapi takde stok..






Yang ni pulak Kuih Bakar (orang Melaka panggil Kuih Bakar jerr) yang kakak mama buat pagi tu.. mama tolong kacau santan jerrr.. hehehehe. Tapi tu laa, resipi takde , sebab ikut planningnya, mama balik melaka on 31/08/2007 sekali lagi, and punya laa toya mama ni.. boleh tak booking tiket bas:get_you: chehhhh.... dah veterinarnya diriku so takde laa tiket bas untuk mama pulang... Nanti lenkali laa ekkk mama tempek resipi2 ni semua...




Yang ni plak Apam Butter... pun kakak mama yang buat.. BUKAN MAMA



dan Sup Sayur Kaki Ayam yang dimasak untuk saja hirup-hirup.. hehehe



Lauk-lauk yang dihidangkan



Ini plak..... bukan tako.. tapi Tepung Pelita yang diwarnakan ungu.. hehehe.. pemberian dari orang kampung




SEMBANG NGAN MAMA

Quote:
Penyulawa - Hehehe sedap ek Nim.. tapi mama as usual laaa.. tak makan byk .. huhuhu.. entahlaaa dah jadik mcm satu kerugian plak.. bila kenduri jerr..t akde selera nak makan

Hajar - Memang canti dan sedappp... kuih ni mama ada rasa

Cek de Sam - Nanti mama beri ekk.. ada resipi tu.. mama kena bukak peti besi dalam gua

Kamariah - Kay.. kuih bakar ni.. kakak mama dah tak bakar style dulu dah.. semua masuk oven.. kalau dulu2 hehehe. berasap dalam rumah.. berair mata guna sabut kelapa ...

Kak Liza - Ek eleh Kak Liza ni, kita amik dari FP dia tu.. hehehehe...

Mommy_d&d - Yepp Erna.. takde rezeki bertemu.. sehingga di lain masa ... wakakaka

Zakiah - Menarik dan sedap.. hehehe

Muna - Apam mentega tu memang sedappp...

Masriyah - Kalau gi kenduri rumah orang lagi best..hehehe.. makan kenyang.. kat umah sendiri.. malu.. .muahahaha.. tak lalu...

MamaFaMi - Tulaa orang ajak balik Melaka takmo.. hehehe . Ek eleh.. umah mama kat tepi jalan tu jerrr.. kat ngan kedai Gemukv

Jeni - Dah terliur tu.. masak jerr laaa.. tapi resipi chek tak tau nooo..

Lynnhassan - Lapar tgk..makan.. hehehe...

Jiejie - Mama ada resipi kuih bakar ni..nanti mama tempek ekkk.. tapi tak tau laa bila tu.. muahaha Mudah-mudahan cepat skit... hehhehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net