By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Jul-2007 12:00 Email | Share | Bookmark
Pasta dengan Seafood Cream Sauce

asam pedas ikan pari
ikan tenggiri goreng
udang goreng kunyit
tak ingat amende.. hehehe
sayur keladi asam pedas
my spaghetti with seafood cream sauce
 
 
Yesterday was quite a hectic day...

As early as 7.00 am (for a Saturday..huhu) we sent our youngest si Nadia to USM for her Story Telling and Concert in conjunction with the 50th year Celebration of the Merdeka Day. After her 1st story, she went to get ready for her concert and mama went to Dewan Kuliah K for a Parenting Workshop.. but oh my... sungguh mendukacitakan .. just imagine.. ada 3 orang peserta dan ada 5 orang Pensyarah... sedangkan yang mendaftarkan diri ada 31 orang.. but the workshop went on.. tapi takdela a pembentangan and so on. Good Workshop though... boleh laa nak bertukar-tukar pendapat walaupun tak ramai.. hehehe.

Selepas jam 1 petang, bekejar pula ke kedai bahan bakeri untuk membeli sedikit bahan-bahan kek mama.. By the time sampai rumah dah dekat kol 4 petang, cepat-cepat zohor dan hehehe.. tertidur terus... Got up at 5 sebab nak kena hantar Nadia pergi ke USM sekali lagi sebab her story telling tak habis lagi.. they are trying to get into the Malaysian Book of Record for a non-stop story telling dari jam 7.00 pagi hingga jam 7.00 malam. fuhhh...

Dah jam 7... tak tahu laa they break or not the record, mama dah balik, ingat nak rehat jerlaaa.. sekali dah kena sound, masak laa spaghetti ke.. huhuhu

Carik punya carik teringat laa resipi masa gathering hari tu.... mama tak tengok pun makanan tu.. apatah lagi merasanya.. hehehe. ... cuma dapat baca feedback yang kata memang sedappp .......so lepas maghrib bermula laa proses masak pasta... tapi kannn as usual mama ni sering derhaka ngan resipi.. heheh.. almaklum byk barang yang takde dari ada kat rumah mama...namun.. resipi ni memang sedap ... my whole family luv it.. cuma to me.. makan masa panas.. bukan kalau dah sejuk.. heheheh

Gambar-gambar lauk di atas tu.. ialah gambar laup pauk yang kami makan masa di rumah Ayu tempoh hari.



Pasta dengan Seafood Cream Sauce
SAFIAH RNET


Bahan:

4 sudu besar butter / marjerin - mama tak sukat, hantam saja

2 ulas bawang putih - cincang - aik...mama tumbuk laaa..

1 cawan krim (saya guna heavy cream – banyak jual kat pasaraya. cth; EMBORG) (tapi mama guna whipping krim RICH campur air.. heheheeh)

1 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar air

1 susu besar jus lemon - mama guna limau nipis.

Garam secukup rasa

Pepper secukup rasa - terlupa daaaaaaaaaa

2 helai bay leaf

Sedikit daun parsley }

Sedikit oregano } dedaun Itali (OPTIONAL) – kalau tak de pun tak pe - memang tak de pun

Sedikit Italian Herbs }

Udang secukupnya (buang kulit, tinggalkan ekor) - semua sekali mama buang tinggal isi jerr

Sotong secukupnya - tak pegi pasar lerrr..



Cara:

Panaskan butter/marjerin. Masukkan garlic. Tumis hingga naik bau.
Masukkan krim. Biarkan hingga berbuih (mendidih)
Masukkan campuran tepung jagung dan air. Kacau kuah.
Masukkan jus lemon, salt pepper, dan rempah2 OPTIONAL.
Kacau sebati hingga hampir mendidih.
Masukkan udang, dan bahan2 seafood yang lain.
Matikan api apabila udang kelihatan bertukar warna (dah masaklah tu…)
Tuangkan ke atas pasta


Pasta: mama takde pasta lain melainkan spaghetti jerr dalam stok.

Didihkan air di dalam periuk.
Masukkan 2 sudu minyak masak (untuk menghalang pasta dari melekat satu sama lain)
Masukkan pasta. Tunggu hingga pasta masak.
Apabila pasta sudah masak, tutupkan api, toskan pasta di bawah aliran air sejuk. Ini untuk menghalang pasta dari melekat.

Sebelum dihidangkan, gaulkan pasta dengan sedikit minyak zaitun (jika ada) atau apa2 minyak dan taburkan 'dedaun itali' untuk Italian effect.

· Resepi atas tu ikut sukatan buku tapi saya tambah dedaun Itali dan Bay leaf. Tapi, kalau untuk masak banyak, saya belasah je sukatan ikut secukup rasa. Saya tambah 1 cawan full cream milk dan 1 cawan air , pas tu saya tambahkan sukatan tepung jagung sebab nak bagi pekat sikit


SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Ida - Mama pun Ida oi... lebih2 lagi kalau ada sambal belacan perah asam limau... hussshhh.. memeleh air liur..

Marlin - Sedap marlin.. cubalaa buat.. weiii orang kampung laa ni lagi moden tau.. semua pun dah pandai makan segala chicken chop.. lamb chop.. steak.. segala western food.. piza toksak kata laaa.... pasta

Cek de sam - Sedapppppppppppppppp.... heheh dah tahu dah tersilap tekan tu.. sebab terlalu sedap..

Lynnhassan - ishhh Lynn ni... sebab tak ikut resipi laa dia berminyak skit.. cuba ikut resipi lagi sedappp.. hehehe... mama ni kan baru2 ni jerr makan pasta masta ni.. kalau tak..mee kuning laa pasta mama..

Hajar - hahaha... istilah tu kat group resipinet jerr yang ada ... kalau tak ikut resipi menderhaka namanya.. kalau derhaka dan jadi tak sedap.. takleh nak salahkan resipi sebab sendiri derhaka..

Lee Lin - Nadia recited cerita "Where are your ears?" hehehe.. sekali kat bahagian pendaftaran tu tanya dia .. where are your teeth... muahahahaha Dengar kata dapat masuk MBR tu.. sebab keesokkan Nadia dan geng dapat cenderahati buku cerita...

Rinnchan - Mama pun rinn... kalau masak asam pun sedap.. buat masak schezchwan pun sedap... camner ekk resip.. dah lupa... Sedap Rinn.. tak caya cuba buat.. hehehe...

Wiz - Wiz..kalau depa panggil orang2 RNET.. aduhai.. jgnkan 12 jam.. 12 hari pun boleh jalan lagi tu..

Nabialishad - Alahai Intan.. mama dah huluq dah.. sampai naik lenguh tangan tapi Intan tak sambut punnnn....

MamaFaMi - Sayang oiii.. kalau kita bersembang bukan rekod yang pecah.. talipon nanti pecah.. telinga pun ikut pecah..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net