By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 5-May-2007 15:51 Email | Share | Bookmark
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED

di dalam oven
lihatlaaaaa........
 
Weekends are the only days yang mama akan memasak.. itu pun kalau rajin.. tapi hari ni... mama tak masak gak... first of all, lepas solat subuh.. mama tidur.. haha... then mama dikejutkan sekali lagi dek my hfon.. this time ada sms dari Singapura....sememangnya... beberapa hari ni memang telefon mama tak henti berdering dan penuh dengan sms. Dah dikejutkan oleh sms tu.. sambung sembang pulak di telefon.. adalah dekat 45 minit... Aniaya mu KJ.. bil telefon mu..... mama tak mau tanggung ekk.... .

Dah habis sembang... mandi siap semua.. nak ngantar anak ke tusyen laa pulak... weiii... breakfast maaa!!!! tak buat apa pun lagi... Jom... we go out for breakfast... Alaahai.. macam tak biasa pulak.. hehehehe...

Selepas hantar dua orang anak dara ku ke tempat tusyen, my husbang and me went to the clinic to take some medications for my bekalan nanti. Fuhhh.. penuh oooiii ubat my cousin bekalkan. Then patah balik to fetch my two doters. Balik rumah dah jam 12.30 tghahri, mana sempat nak masak. Beli sajalaaaa lauk pauk, mama masak nasi jerr ekkk . Masa nak beli lauk tu, ternampaklaa satu grup manusia ni semua, tengah berkumpul somewhere near my apartment. Ishhh, what is going on.???? Oooooo rupa-rupanya Fan Club Aswad... Line Clearrrrrrrrrr.... Tengah tunggu transport bawak depa semua gi Konsert AF malam ni laa ekk.. heheheeh...

Lepas lunch dan solat semua, we went out again to the supermarkets. This time to cukupkan all my barang-barang nanti... tinggal seminggu jerr lagi.. and mama tak siap-siap apa pun.. cheeehhhh.. marah dah my aunty and my sis.. Biasaklaaa kak oooiiiiiii...

Masa kat supermarket, teringat pulak gambar ayam yang dihantar oleh Jeni dan terus beli jerr ayam tu.. Balik pun dah dekat jam 7 malam.. adoi makkk.....SMS JENI DULU. ... Mama tak reti laa weiii... agaknya ada gak 5 kali sms ke Riyadh tu.. Sampai nak guna pinggan apa nak masak pun tanya dulu... muahahahaha.. jangan marah Jeni.. bukan tak tahu siapa mama ni... Jeni suruh perap 2 - 3 jam baru sedap.. tapi mama perap 30 minit jerr.. hehehe.. pun sodapppppppp Kebetulan my nephew from USM dropped by, langkah kanan laa dia.. memang selalu langkah kanan pun dia tu.. hehehe... sampaikan kengkawan dia kata.. "Aku nak jadi anak angkat aunty kau boleh tak???" Sorry laaa anak-anak ekkk... cukup laa Aunty ni ngan yang berempat kat umah ni..

Belum masak betul lagi.. Fizi dah cubit dah dari dalam oven.... At last.. fuhhhhhhh... tak sampai sejam... tinggal sebelah peha jerrr.. tu pun sebab tinggalkan untuk Ayong yang belum balik dari kerja...


Sekarang tatap dan lihat dan cuba-cuba laaa... I tell you... sodapppp sehingga menjilat kuku..


Mama copypaste jer dari http://jeni.resipi.net/ (jangan marah Jeni.. ur my prennnnnnn )

Quote:
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLEDSumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)

1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4

Cara Membuatnya

Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
Lemon yang telah direbus tadi dicucuk-cucuk dengan garfu dan disumbat ke dalam perut ayam. (Without the fork yaaa)
Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180′c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan. Seekor ayam tu boleh bahagi 4 macam kat Kenny Rogers tu
.


I got one secret laaa.. I forgot about the olive oil.. muahahaha...


Belum masak lagi dah kena cobek.. terpaksa pusingkan untuk posing..hehehe.. tapi kan dalam oven.. so panas.. takleh nak pose lama2 hahaha.. nanti kamera ku pulak cayaq..


Ni belum masak betul lagi tu.. nampak takk merah-merah skit.. mama tak suka gitu.. so masuk balik dalam oven sat.... sat jerrr.

SEMBANG NGAN MAMA

Quote:

Jeff - Sonang bonar tu Jeff... cepat dan sedap.. hehehe....


YangMazni - Ish Mazni.. kalau takut buat seekor tu. buat laa skit2 dulu.. tapi mama kata you.. takut tak cukup jerrr. .hehehe... mama pun seriau gak memula tu..

RosLeenda - Lerr nak malu menda... yang ni kan. tutup mata jerr boleh masak. hahaha.. very the very easy.. Leen cuba Leen. cuba... bahan pun tak banyak...Lenkali kita gi sopping berdua.. hahahaha

Jeni - Memang nyam nyam.. ni nak buat kat Melaka pulak bila balik minggu ni.. hehehe.... dah tempek dah tu bos.. muahahaha

LindaZa - Wei.. bila pulak ayam mama selak kain.. wakakaka... Linda buat laa.. tak abis buatkan sandwich.. gerenti you.. sedap gilerrr.. hahaha.. Mama nak ajak si Oliver ni masuk Rnet laaa...
Kalau beri amaran 2 minggu sebelum datang boleh laaa.. kalau dua jam sebelum.. tengok jerr boleh laaa..hahaha

Jade - Waalaikumsalam Jade... Betul laa tu.. Kalau apa-apa Jade emel jer ke mama ekkk.. mamazieza@yahoo.com or ym jerr ngan mama...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net