By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 27-Mar-2007 13:23 Email | Share | Bookmark
My Orange Cheesecake

cheesecake cuppies
creamy sungguh
cheesecake
yummy yummy
rojak di bukit china
chendol di bukit china
It has been quite sometime since mama baked anything..hehehe...so, after coming back from Malacca and MC for two days, I decided to bake a cheesecake. Just for fun.. and since my kids love cheesecake.. why not.. they are bored already with chocolate and butter cake.

I have no idea why.. but my pictures are getting from bad to worse..... Nak kena gi kursus amik gambar laa pulak... huhuhuhu....

Orange Cheesecake Mamazieza
Sumber : Mamazieza


Cheesecake ni tiada base.

Bahan-bahan

500 gm cream cheese philadelphia
4 biji telur - mama guna gred A
200 gm whipping cream
150 gm gula castor
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar chocolate rice
2 sudu besar oren sunquick
1/2 sudu teh oren paste

Cara Membuat

Putar creamcheese yang dah "room temperature" dengan gula sampai ia kembang.
Kemudian masukkan telur. Kacau satu persatu.
Masukkan whipping cream dan kacau hingga gebu.
Masukkan tepung dan chocolate rice kacau.
Kemudian masukkan sunquick dan oren paste.
Sementara itu. sambil-sambil tu dah siapkan tray dia dah alas ngan aluminium foil dah letak air kat dalam oven.
Kemudian tuang adunan tu dalam acuan springform tu dan ratakan.
Letak loyang dalam air tadi dan bakar.
Bakar dalam suku 150°C selama 1 jam (lain oven lain masa dan suhunya)
Tinggalkan dalam oven sehingga ia sejuk.





While in Melaka, mama sempat ajak kakak mama gi makan rojak dan chendol di somewhere dekat Bukit China... hehehe.. kat tepi jirat lama...





SEMBANG NGAN MAMA!!!!!!

Quote:
Jeff - Ya betullllll.. hehehehe...Sambil makan.. sambil pandang keliling.. hehehe

MamaFaMi - Huishhhh... Maafkan daku wahai MamaFaMi... hahahaha... jemputlaa balik ke melaka... boleh kita pegi makan sama-sama... Ciskek ni memang ada rasa masam2 sikit kalau letak lemon.. .. Bukan tangan yang goyang.. badan sekali goyang..

Mak Farhah - Julia... tunggu ekk.. mama kirim kat angkasawan.. muahahaha

Rinnchan - wahhh dia dah atur tu nak makan apa-apa ... hehehe.. ngan dessert sekali.. hehehe

LiNaa - Kalau dekat boleh mama hulur ... hulur oven laaa.. hehehehe....

Kristal - Waalaikumsalam Kris... buat jangan tak buat.. nak tunggu mama post.. hehehe.. lambat laa pulak.. post gambar boleh laaaa

Lailycute - Laily... kat kedai gemuk tu.. mama selalu makan nasik lemak dia.. malam-malam... hehehe ..

Suzana - Utk cuppies tu.. mama tak guna steambath.. leceh arrr... mama masak gitu jerr.. tu yang lekang gak dia..hehehe.. panas ... pastu.. yang ni memang mama letak skit jerr dalam paper cup tu.. jadik rendah jerr kek dia.. Nak dapat soploh.. mai datang penang.. hahaha

K.Shida - Waalaikumsalam... tkasih kerana menjenguk ke teratak hamba.. chewahhh.. hehehe... Mama bukan pakar lerrr.. mama baking suka-suka jerrr.... Double cream tu boleh digantikan dengan whipping cream.. atau pun .. kita tgk resipi.. boleh jugak kita gantikan dengan yogurt... Kalau macam resipi mama ni..boleh saja gantikan ngan yogurt.. kita buat dia....

Rosleenda - Leen ..memang sedappp.. hahaha... terliur.. jgn berjejeran ekk.. hehehe... entah2 betul kot ngidam....

Zana - hak comei tu.. dah tinggal cup jerr.. hahaha... terai jerr.. pilih the best utk bawak balik.. baru laa anak mak..

Mommy_d&d - Memang nak balik pun.. tapi kena tunggu hasben mama balik dari trip dia dulu laaa.. Kita dating ekkk..hehehehe... Lama tak makan ikan bakar tu...

Rogayah - Betullll... mama dok di Penang.. tapi bukan anak mami penang ya.. anak nyonya melaka.. muahahaha Tkasih kerana melawat ke umah mama ni..

Lee Lin - Hehehe.. Lee Lin.. apa susah.. halfkan jerr resipi tu dan guna loyang kecik.. about 7 inches punya loyang... insyaAllah.. jadik punya....you can do it.. kita buat dia...

Rogayah - Mama dok kat Bayan Baru... dekat ngan pasar malam every thursday... nanti ingat nak jual kek kat pasar malam laaa.. hehehehe

Ida_Natrah - Sedapppp??? Ni dah rasa ke belum.. mama tak ingat pun ngantor kat ida.. hehehe

Kacip - Waaaah.. Kacip balik Penang plak..hihihihi...... Puas laa meronda ekkk.. boleh sajaaa.. nak ronda kat sini.. tapi umah mama ni bersepah skit.. hahaha.. tak rajin ngemas cam mamafami semua tu... Bukan bizi.. tapi tak pandai nak tempek gambau.. jadi tu yang malas.. hehehehe. Tkasih ekkk datang 'umah' mama ni...

Rogayah - Emel mama :- mamazieza@yahoo.com

Kristal - Takpe Kris.. comot tu tanda kita yang buat.. hehehe..Comot di tangan tapi cun di manat...Hehehe.. takde masa laa sekarang... Bila rindu sebut nama ku.. muahahahaha


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net