By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Feb-2007 14:50 Email | Share | Bookmark
I DID IT... YEZZZZZZZZZ I DID IT......

roti bunga.. heheh
roti naik
giant muffin haha
roti naik lagi
Isi Roti
bread for sale!!!! muahahah
Rasa-rasanya.. vodoo ke atas mama dah hilang kot...dah kena sumpah dek Nenek Kebayan...muahahahahaha....yalaaa mana tak kata kena vodoo... buat Roti Naik.. tapi roti ku turun.. buat roti gebuss.. rotiku jadik gedebus... buat roti lembut.. roti ku jadik biskut... tension ooooo... sakitttttttt....

Actually today, I was a bit upset coz, when I reached home I realised that the house key was with my husband and he did not travel home with me today as he had to attend a dinner with his Boss and Investors. How am I supposed to enter the house??????????? Tensionnnnyaaaa.... Penatlaaaaaaaaa....Kena turun balik pegi kat tempat tution anak dan minta kunci dia.. Seb baik tak jauh tapi kena naik kereta jugak laaa.. kalau nak jalan kaki.. lebih baik tunggu dia balik.. sama jerrrr timing dia... gerammmm .

Dah masuk rumah tu.... letakkan nasi goreng yang dibeli tadi.... I siap-siap for Maghrib and then I was still not in the mood to do anything, still upset .. hahahahaha.... I sat down and watch my DVD that I taped the Ratapan Anak Tiri.. muahahahaha......

Then I went to the kitchen and look around... telur ada sebiji, no bread flour......yang ada superfine, tepung gandum, butter, gula .. tu memang stok biasa laaa... Entah angin apa.. ishhh rasa nak buat ROTI NAIK laaa, roti ni tak guna telur, tak guna ovalette ke.. improver ke.. softener ke... simple and senang.. tapi dah 3 kali buat tak jadi.. hahahahaha

Daripada ku layan perasaan gila yang konon marah pada sape tah .. baik buat roti ....ada faedahnya.. geram-geram boleh hempuk adunan tu.. muahahahaha And my roti jadilaaaa... gebus, mebus.. kah.. kah... kah.... puji diri sendiri laaa.




I used Rozi's MIL resipi ROTI NAIK.....

Quote:
ROTI NAIK
Resipi Asal - Mak Mertua Rozi


400gm tepung roti
100gm tepung superfine
290gm air
40gm tepung susu
180gm soft brown sugar
100gm margerine/butter
11gm yeast
yellow color
1tsp vanilla

Semua masukkan dalam BM. Jika tiada BM, boleh uli menggunakan tangan.

Saya juga cuba memasukkan 5gm bread improver dan 2.5gm bread softener tetapi rasanya lebih baik jika tidak letak kedua2 ingredients tersebut..



Tips-tips dari LeenJB

1) tepung roti tu dia tukar kepada tpg high protein cap sauh tu, harga dalam RM1.++ per kilo.. (nie baru smlm dia cuba.......)
2) sukatan air tu pulak.... klau guna tpg sauh high protein tu dia lebihkan air 10gm utk 1kg tpg....
3) dia guna butter instead of marjerin... nie dia guna butter Lite....
4) dia adun semua bahan sampai berkilat n xmelekat kat mixer (nie dia guna mixer kenwood yg dah 10yrs++ berjasa tu...)
5) lepas siap adun.... dia terus bulat2kan boh, setiap doh seberat 25gm. tang adunan melekat kat tangan tu dia cuma sapu tangan ngan butter saja.... xpakai tepung pun...
6) Dah tu bubuh dalam loyang dan 'proof' kan selama 1 jam. For 1st try semlm dia guna loyang 5inci x 8inci x 3inci... satu loyang tu dapat dlm 15biji n 1kg tpung boleh 100biji lebih......
7) brape tinggi xtahu lah pulak... tp ade sorang kawan dia yg bniaga kat pasar tani larkin kata roti naik nie klau tinggi sgt xsedap... testur dia kasar
bila doh dah naik... dia bakar slama 15min. Kluar aje dari oven terus sapu butter kat atas permukaan roti tu....


My bread colour and texture is a little bit different as I used plain flour and superfine and just the castor sugar instead of brown sugar.. I ran out of stock laaa.. hehehe.... but still my roti menjadi..




GEBANG-GEBANG YOKK

Quote:
YangMazni - Thanks Maz... jangan takut.. hehehe. tak jadi roti.. kita hempuk sama dia sampai kita jadik loti (muahahaha... bahasa orang melaka.. tak faham tanya sape eekkkk????? )

Ezah - Betul tu Ezah.. Kalau kita tumbuk roti tu.. sape tahu kita bayangkan roti tu sape ek...

Jeff - Takpe Jeff tak payah buat.. Jeff order jerr.. hehehehehe... Roti Bakar dengan Kaya satu set!!!!!


Rinnchan - Yang Gedebus jerr boleh dedicate.. hehehe.. Yang gebus dah dedicate dalam peyot.. haha * Mama tak sempat nak jenguk roti Rinn... sibuk gilerr laa skang ni..... seb baik tak gila.. muahahaha
Roti kalau terlalu naik.. sampai tak hengat donia.. dia jadik kosong dan taste dia kureng....sarang pun terlalu banyak...

Shida - Shida stick to your cuppies and cakes.. hehehe.. tang roti biar mamafami dan kak penyu buat.. muahahaha

MamaFaMi - Tengah panas skit2 tu.. kalau tak panaskan terus berkarat.. hehehe... Cubalaa sebab roti ni sedap tapi roti ni cerewet laa skit... kadang jadi kadang tidak.. BUKAN SEBAB ROTI.. TAPI ORANG YANG BUAT ROTI ... hehehehehe

Edoras - Yes Bro.. Buns... you want some????? Thanks for dropping by....

Mommy_d&d - Panaskan enjin yang dah mulaa berkarat.. hehehe

Zana/Ros - Salam kembali... Agaknya ya ekkk.. hehehe.. kalau time angin baik mesti tak jadi.. muahahaha.... ooo dulu dok kat sana.. laa ni kat mana???? mama tak pernah pegi kat cangkat mayang pasir tu.. heheheh takde kawan laaaa Thanks kerana menjenguk umah mama ni..muaaahhhzzzzz

Rozi - tkasih Rozi.. hehehe...roti naik ni.. ikut mood rozi oiii.. sekali buat naik..sekali buat turun.. muahahaha.. pening pala mama.....Rozi.. yang dah pegi tu tetap pegi.. kita kena teruskan kehidupan kita.. nanti kalau dia tgk dari sana kita tak happy..dia pun tak happy gakkkk Sambil buat roti tu.. sedekahkan Al-Fatihah untuknya... aminnnn...

Misleha - Gebus laa Mis.. hehehe.. sebab yang buat pun dah nak jadik gebus.. hehehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net