By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 20-Feb-2007 15:16 Email | Share | Bookmark
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

Brownies! Brownies! Mama jual Brownies.. hehehe...
sape nak beli.. mari-mari.. meh...... order-order.. muahahahaha
masih dalam acuan cutter
Brownies ni laa yang mama selalu dok buat... dan memang femes pun brownies ni. Buat jual pun ya... buat makan pun ya.. buat hadiah pun ya...


Resipi ni mama tempek untuk sape-sape yang berkenan untuk buat dan untuk jual pun.. tapi doa-doakan laa untuk tuan punya resipi ni ekkk dan jgn lupa beri kredit kat beliau... iaitu my frennnn... Wan Mastura... muahhh.. muahhhh..... muahhh... thanks Mas, kerana tak pernah lokek ngan resipi... nanti ku tempek lagi resipi mu.. hehehe.. insyaAllah... dapat laa ganjaran dariNYA nanti... Aminnnnn

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : KakMas


A
250g butter - potong kecik
400g chocolate - potong kecik

B
6 eggs
340g brown sugar
2tsp esen vanilla
20g chocolate emulco

C
80g tepung gandum } diayak
60g cocoa powder }
140g kacang walnut/pecan/ almond/macadamia (optional)-bakar dan gaul bersama tepong dan koko

1. Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11”
2. Double boil bahan A (butter dan chocolate) hingga cair , ketepikan biar suam sikit.
3. Pukul bahan-bahan B (telur, gula, esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7. Setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.
8. Sedap dimakan sama ada begitu saja atau dibubuh ganache, Boleh juga dimakan dengan icecream atau sos kastad


Gebang-Gebang Yokk

Quote:
Jeff - Memang manis laa Jeff... kalau takmo manis kurengkan gula... hehehe.. dan jangan letak topping lagi..... ataupun guna choc yang bitter sweet hehehe

Ezah - Hehehehe.. Ezah dah bau brownies... muahahahaha....Bau tu rezeki Ezah oiiii.. hehehehe

Rinn - Boleh aja Rinn oiiii.... dah buat potong-potong. Kalau guna loyang cutter masak dengan cutter sekali.. dah masak baru keluarkan.. Mama beli cutter yang kecik jerrr.. 10 x 8 kalau tak silap.. satu adunan boleh isi dua loyang tu.. dapat 100 biji cun-cun.. hehehe...
Ooooo.. banyak tanya ekkk.. nanti ku denda... tapi apa ekkk.. hehehe

Mommy_d&d - Cuba jangan tak cuba... kalau tak nyesallll.. hehehe.. memang sedap and very chocolaty....

Simply Dee Man - Boleh.. .kan dah janji nak barter trade.. muahahahaha



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net