By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 1-Feb-2007 09:46 Email | Share | Bookmark
My Chocolate Cupcakes

Choco-Choco cup
jadik ke ekkk swirl dia???
banyaknyaaaaa
and more cuppies
Mini cupcake
Main-main Icing
 
Yesterday and today is my gastric and migraine day..... wooooshhhhh.... sakitnyaaaaaaaaaaa...... but I have to do the cuppies as I have already promised an order by my friends Ariff and Azhar...Azhar is getting engaged while Ariff wants the cuppies coz his wife is giving it as a gift for a friend. I used my Moist Chocolate Buttercake Receipe.

I am not good in palying with the icing.. but I am trying my best. A few cuppies drop deadddd... hehehehe... I dropped it with all the icings on the floor... Luckily I managed to safe all the other cuppies from slipping muahahhahaha




CHOCOLATE BUTTER CAKE

> 6 oz butter= 3/4 cup
>
> 12 – 14 oz brown sugar= 1 1/2 cup
>
> 3 biji telor
>
> 1 sudu nescafe & 1 camca besar air panas
>
> 1 sudu chocolate paste
>
> 8 oz tepung gandum/superfine= 1 cup
>
> 2 oz serbok koko=1/4 cup
>
> ½ sudu teh garam
>
> 1 sudu teh bicarbonate soda
>
> 1 sudu teh baking powder
>
> 1 ½ gelas fresh milk/ biasa atau koko.

>
> Butter dan gula pukul hingga kembang
>
>
>
> Masukkan telor satu demi satu
>
>
>
> Campurkan nescafe dan chocolate paste
>
>
>
> Masukkan tepong berselang seli dengan susu. Last mesti tepung.
>
>
>
> (Semua bahan kering tadi mesti diayak dahulu)
>
>
>
> Tips skit dari mama utk kek mama ni... bila dah masak tu.. jgn kuarkan
terus
> dari acuan... biarkan dlm acuan dlm 20 - 30 minit... supaya kelembapan dia
> tak hilang kiri kanan .. hehehehe... then baru keluarkan dan terus letak
> topping..




After finishing the cuppies and forgetting my migraine and gastric, I played with the icing.. hehehe.. paractice maaaa... practice makes perfect.. hihihihi



FOR THE ICING

Mama guna hak resipi yang Leen Omar beri kat mama aritu...tapi mama pepandai modified...

Ikut yang Hak Leen Omar

250 gm butter/shortening
300 marvello

100 ml air
200 gm gula
(Ni dimasak atas dapur ngan api yang selo.. dan kacau setakat gula hancur jerrr.. pastu angkat dan sejukkan)

Pastu, pukul butter dan marvello hingga kembang dan masukkan air gula tadi sambil pukullllllllll sampai dia nangis-nangis... hehehe.

Mama cuma tambahkan 100gm gula aising, 2 sudu besar tepung gandum dan 1 sudu besar susu pekat.


Quote:
Ezah - Thanks ezah....hehehe.. cepatnya dia melawat.. mama dok terkial2 lagi meng'update' hahaha... icing tu mama guna yang biasa jerr guna air gula.. tapi kali ni mama ikut style minah salleh skit.. campur tepung.. muahahaha...dan susu pekat

MamaFaMi - Mama tak tipu... sungguh.. betulll.... mama memang the very the jarang one buat icing ni..hahaha... baru ni jerr nak berjinak-jinak dan berlemois ngan icing.......cuma kalau setakat swirl tu... dulu ngan cokelat pun slalu main pusing-pusing.....hehehe.

Kak Liza - hehehe.. kak liza nak order.. boleh... saya antor naik helikopter.. . Alaaaa kak Liza... biasa jerr tuuu.....BTW.. Tahniah FP kak liza top 5

Emma - Terimakasih Emma.... Emma pun boleh buat sendiri... hehehe

Rodzi - Paper Cup yang mana tu Rodzi??? kalau yang souffle cup tu kat KL dan Singapura... kalau yang paper cup merah kotak2 tu.. kat Singapura mama kirim ari tu.

Kalau yang ni tak manislaa rasanya.. just nice... kengkawan mama pun kata gitu..


Shida - Toche.. toche.. sifu cuppies dah puji tu.. hehehehe... tapi kan.. mana boleh lawan cuppies shida.... hehehehe. Hang baca, faham bek-bek ekkk.. kang silap faham atas tanggung jawab sendiri... muaaaaaaaahhhh

ida_natrah ida_natrah@yahoo.com - Ida.. tak payah order pun boleh.. Ida buat sendiri.. memain ngan icing ni kalau takde keja ralit dibuatnya.. heheheh.. kalau nak order.. kengkawan lain pun ramai yang buat comel loteh.. hehehehhe

Hehehe.. sedappp tu tak brani nak komen laaa.. kang kata mama masuk bakul naik lif.. hehehehe

Coveredgirl - 1 gela tu sama dengan 1 cawan sukatan yang boleh kita dapat kat supermarket tu..,kalau nak buat cupcake kena kurangkan susunya, boh satu cawan/gelas jerr...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net