By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Sunday, 1-Feb-2009 14:22 Email | Share | | Bookmark
Biskut Lidah Kucing

 
 
 
View all 5 photos...
Biskut ni mama beli masa mama balik Kelantan masa Raya Haji. Tak sempat nak ambil gambar sebotol.. tinggal 3 keping tu aje laaa.. aduhai.. anak-anakku... Mama dia pulak beli sebotol jerr.. hehehe.. yalaa takut plak tak sedap ke... apa ke... Rasa biasa-biasa jerr.. resipi ada tuan kedai beri.. tapi.. entah mana laa mama pegi campak.. kalau ada sape-sape yang bersimpati.. boleh laa layangkan resipi kat mama... . Choc Chips tu pulak mama beli kat kedai yang sama Mahjasa di Jalan Bayam. Choc Chip tu lawa.. berkilat.. dan kalau tak silap utk lidah kucing ni.. dia guna acuan.. dan choc chip tu disusun dulu baru curah adunan tepung..

Cupcakes yang comel2 tu pulak yang mama buat di bulan Disember dulu. .hehehe.. kawan mama tempah untuk berkat.. mama kukus.. tapi yang malangnya.. ada pulak yang berkulat... ingatkan kukus lagi tahan.. rupanya lagi tak tahan dugaan.. hehehe.. tapi itu pengajaran... Macam-macam yang terjadi masa buat cupcakes berkat ni. Kalau ikutkan itu kali ketiga, tapi takpe..... ubat yang pahit tapi mujarab. Silap dari mama jugak mungkin, mungkin mama masukkan dalam plastik sebelum ianya benar-benar sejuk. Hahaha.. dah dok dalam dapur yang panas.. ingat kita yang panas.. rupanya kek masih panas... what a lousy excuse... Ampun Tini... hehehe.....thanks for being so understanding .







SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Linda Kaori.. hehehe.. kelat2 pahit.. tapi mujarab...

Rozamy - memang rangup... mama beli hari tu sebotol jerrr.. pusing2 belakang.. dah nak selesai kena ngap..

Hanny - hanny, kalau yang cats tongue tu.. ada gak dorang panggil tuiles.. dan yang tu memang leceh.. nak kena nipis.. dan dia nanti melengkong yang ni tak.. cam biskut biasa jerrr.. tapi ada acuan...dari indon laaaaaaaaa.....

Shahrose - laa kenapa tak emel kat mama.. boleh mama berikan fon number.. takpe... takde jodoh laa tu.. heheheh.. lenkali.. insyaAllah...


Zanaz - biskut ni.. memang dah lama ada.. tapi mcm sponge fingers jerrr.. yang ni dia versi semekut betul.. and ranguppppppp......

Zai KuLiM - hehehe.. there's always a first time


Ezura - Salam Zura.. ooo tgh sarat ekkk.. tahniahhhh... you pun take care ekkk...

Kuyah - Tkasih Kuyah.. nanti mama try ekkk.. pastu mama tempek kat sini.. Mama tak beli laa pulak acuan dia hari tu.. tapi takpe.. Mac nanti nak balik Kelantan .. kalau sempat leh gi kedai dia beli...




Friday, 30-Jan-2009 08:39 Email | Share | | Bookmark
Sushi ku tak jadi.. yang jadi pulut kuning.. heheheh

 
 
 
View all 11 photos...




SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Maisya - memang tak jadi elok Maisya.. dia berderai.. gelak guling anak mama.. tapi habis laa gak.. pastu.. salmon tu.. mama kukus lagi laa tak sedap...

Mombloggers - wahhh ni bagus gak ekkk.. nanti bila bisnes mama dah maju lagi.. boleh mama daftar ....la ni mcm ciput cedut...

Nurgemilang - Mama guna apple cider.. skit jerr.. yang halal ke dak.. mama ak tau pulak.. hehehehe....

Rozamy - kita orang melayu.. bila buat makan jepun.. jadi makanan melayu gak lerrr.. hehehehe...

Salina - boleh.. nak soh post tu boleh.. .. mama post pulut kuning with kulat..

Mummy Jam - betul tu.. kurang melekat..dia berderai....

Zanaz - Memang pun.. lagi sedap pulut kuning.. tapi anak2 mama ni... perasan jepun skit.. laa ni pun dok berangan nak gi further studies kat Jepun.. hehehehe

Ana - Welcome... byk lagi yang mama tak masukkan tu.. hehehe.. rajin laa katakan...

Zai Kulim - Buat sendiri .. hehehe.. best tak best.. kena tanya kat orang yang makan.. hahahaha

Fida - Mama memang tak pernah gi Sushi King.. hehehe.. kalau beli pun.. yang kat supermarket jerrrr

Linda Kaori - Ya laa tu Dek Linda.. hehehe.. mana tiramisu kak zah.. muahahaha

Kuyah - hahaha.. jgn buat mama gelak ekkk.. buat sendiri pun tak betul lagi...

MamaFaMi - Mentera mama senang jerrr... pusing2 toleh belakang.. beli kat kedai..



Tuesday, 27-Jan-2009 12:15 Email | Share | | Bookmark
Basic Fondant Class

 
 
 
View all 8 photos...
Kawan-kawan yang datang ke rumah mama.. nak jugak buat kek fondant.. besar katanya.. tak mau buat cupcakes.. Alahaiii.. yang nak mengajar pun tak pas .. apalagi kalau nak buat bunga ros.. hancur lebur hehehe .. tapi sebab Farieza nak sangat buat kek fondant.. mama ajar laa jugak style mama.. tak guna bunga beli untuk hiasan.. buat sendiri semua bunga-bunga tu.. melainkan ada laa bunga-bunga kecil-kecil. Kelas kali ni.. dihadiri oleh Hazu dan Farieza Belajar membuat fondant dan menguli.. hehehe.. baru tau ekkk susah senang buat fondant..



hasil tangan Farieza


hasil tangan Hazu


Monday, 19-Jan-2009 23:15 Email | Share | | Bookmark
Basic Cupcakes Class

24/01/2009 - Membuat cupcakes dan hiasan buttercream
jam 2.00 petang sehingga selesai

Tempat - Bayan Baru, Penang

Module - membancuh kek, menyukat dan membakar.
membancuh dan mewarna buttercream
menghias cupcakes dengan buttercream, piping gel dan
chocolate fudge.

take home 15 owned decorated cupcakes.



SEMBANG NGAN MAMA!!!!!


Quote:
Rozamy amelia - Salam... hehehe. syiok sungguh... Rozzan n famili memang peramah...

Shahrose - Salam dari mama juga.. OOO jauhnya... Mama ada emel kan kat kelas-kelas yang dekat skit,.. tak laa sampai nak seberang laut hehehehehe

Baipower - Salam... Ni Baipower dok kat mana ek? Simpang Empat mana.. hahaha..mama fail geografi ni... Bai boleh emel kat mama.. dan mama boleh btau kat mana yang dekat utk attend class... Kat Kulim.. Anis ada.. kat Sungai Dua, Butterworth.. Ana (Suzana) ada...


Thursday, 15-Jan-2009 14:44 Email | Share | | Bookmark
Butter Cake En Mat Gebu & Baulu Kerasku

 
 
 
View all 9 photos...
Balik dari jalan-jalan ke rumah Mat Gebu, terpikat laa pulak dengan kek gebu yang dihadiahkan oleh Mat... uishhh tak tahan.. lalu mama pun try test buat.. hmmm..senang dan memang gebu...Resipi dia mama tempek jerr laa ekk dari blok En Mat kita.. jgn marah mat.. hehehe...Tapi mama tak buat warna warni..warna kat umah dah abis...

Kek Marble Trio Mat Gebu
Mat Gebu


Bahan-Bahannya

300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence




CARA MEMBUATNYA

Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.

Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.

Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).

Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.


CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.







Baulu ni pulak mama try resipi dari Anim Penyulawa
tapi mama memang sah tak pandai buat.. baulu jadi cantik tapi keras.. nanti bila mama buat dah jadi mama tempek resipi ekkk..



[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net