By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Saturday, 28-Feb-2009 01:51 Email | Share | | Bookmark
Carrot Cupcakes for Engagement

 
 
 
View all 6 photos...
Tempahan yang mama dapat dari Safizah utk pertunangan sape ek?? hehehe.. adushhh.. dah 'veterinar' laa mama ni.. hehehe. lupaaa

Cakenya carrot cake.. then ada lapisan cheese sebelum ditutup dengan fondant dan deko-deko tu semua. Mama berus skit warna edible silver atas fondant tu.. supaya nampak berkilau sedikit.



Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net


Bahan2:

Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn
Mentega Cair 1 cwn
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj yg sederhana besar]
Walnut cincang ¾ cwn



Topping:

Cream Cheese ¾ ketul
Mentega/Krimwell 100g butter/krimwell
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
(kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)



Cara-cara:

1. Panaskan oven 180c

2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk

3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.

4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.

5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu

6. Biarkan sejuk then buat topping.


Hiasan Krim Keju:

Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek








SEMBANG NGAN MAMA!!!



Quote:
Ana - Thank you Ana.. tu permintaan kawan-kawan..

Kuyah - Salam Kuyah.. 3/4 tu.. sorry ekkk.. tak tulis habis plak.. 3/4 buku cheese yang 250 gm tu atau pun lebih kurang 190 gm.

Mahani - Salam Mahani... adalaaa pulak gitu.. sape jerrrr.. terkenal mende dalam alam maya ni..

Mat Gebu - Ayu mcm mama ek

Zanaz - hahahaha.. biasa laa tu....

Fariha - lawa-lawa tudung tu...

Syuhaizadrase - huhuhu.. mama pun lama tak jenguk fp dan blog kengkawan lain...

MamafaMi - TQ MF... apa kurang deco mu itteww...

Rozamy - Thanks Rozamy

Edoras - hahaha.. nak ke?????

Ieda - Cuba laa eda... InsyaAllah.. jadi... be confident...

Teratai Putih - Bunga pusing-pusing yang macam mana tu?????

Jubah lovers - memang cantik...


Saturday, 21-Feb-2009 01:31 Email | Share | | Bookmark
Jom buat kek dengan Mama

 
 
 
View all 6 photos...
Ni hasil dari kelas membuat Tiramisu, Chocolate Banana Cake dan Chocolate and hazelnut Cheesecake. Haru biru gak.. yang senget.. yang nak tumbang pun ada.. tapi alhamdulillah.. semuanya siap dan gembira dapat bawak balik kek buatan sendiri.








SEMBANG NGAN MAMA!!!!!!

Quote:

Ida isk - memang haru gak.. tapi seronok.. hehehe... tabung memang kena isi... sebab dah pecah.. lebur..

Linda Kaori - eleehhhh kek linda buat lagi sedap tau..

Rozammy amelia - buat laa amelia.. sedap tu.. tapi mama lebih suka kalau guna chocolate moist cake daripad sponge cake...

kak ina - tq.. tq.. semua pun boleh buat.. cuba cari resipi dan cuba

Ana - Ada lebih.. dalam perut..

rafidah - buat ida.. memang sedap.. lagi2 kalau buat ngan cream cheese.. mama kureng skit kalau guna mascaporne..

MamaFaMi - Buat laa MF.. nanti boleh antar kat mama pulak...

Zai Kulim - hahhahahaha... jadi Zai tengok jerrr.. jgn makan tau

Ejay - Life must go on EJ hahahahahah

MamaElla - Rajin kerana terpaksa...

Edoras - hehehe..nampak nau mama ni dok bawah tempurung and tak membaca ek

Nikkeratong - Wahhhhh... main curi2 makan pulak.. hahaha.. soh laaa cik adik tu buat lagi... Ni suami sape ekkk????

Ana pisa - hmmm ana bizi manjang.. hehehe... kelas tu ada.. mama buat atas permintaan....

Rinnchan - hahaha.. apa kata Rinn buka kelas fotografi.. mama sign up dulu...


Thursday, 19-Feb-2009 14:57 Email | Share | | Bookmark
HASIL KERJA KAWAN-KAWAN KU

 
 
 
View all 7 photos...
Biar betul fotopages ni tau.. kang mama pun boikot sama baru padan.. ... tengah2 dok download gambar dia hang ... pastu tak boleh nak buat apa pun.. sakit hati betul.. ni pun hanya separuh jerr gambar yang masuk... nanti laa mama upload gambar2 lain ekkk...tapikan.. selalu mama lupa ambil gambar sebab kita laa nak buat semua.. sampai bila dah siap orang keluar kat pintu baru teringat.. alamak .. gambar tak amik.. heheheheh

Sementara tu.. ni laa hasil2 kerja kawan-kawan mama yang datang ke rumah mama... . Tau tak ada yang putus asa nak buat fondant ni.. baru tau..ishhh susahnya... payahnya.. hehehehe.. memang laa apa yang kita buat ni.. permulaan semua susah.. tapi kalau dah tahu dan dah biasa.. insyaAllah senang.. yang penting.. kita terus praktikkan..

Sape nak ikut BASIC CLASS ni.. emel kat mama ya di mamazieza@yahoo.com







Wednesday, 11-Feb-2009 16:23 Email | Share | | Bookmark
Special Entry from Edoras

 
Thank you edoras for the Special Entry.......... nanti laa bila mama senang.. mama rajin.. mama buat special entry untuk Edoras... tapi gambau apa ekkkk??????

Apa ekkkkkk?????????



Thursday, 5-Feb-2009 04:49 Email | Share | | Bookmark
Chocolate buttercake for birthday and Chinese New Year

 
 
 
View all 7 photos...
Kek-kek yang mama buat untuk tempahan dan juga untuk kawan2 hasben mama.. setakat tu jerr laa yang mampu mama buat hehehehe.. Design pun ciplak Helikonia.. heheh.. Yatt laaa tu..dia kan suka drop flowers gitu.. senang sikit... tapi payah.. camner tu ekkk.. senang tapi payah....

Resipi.. memang mama selalu guna resipi mama ni...


CHOCOLATE BUTTER CAKE MAMAZIEZA

6 oz butter= 3/4 cup
12 – 14 oz brown sugar= 1 1/2 cup
3 biji telor
1 sudu nescafe & 1 camca besar air panas
1 sudu chocolate paste
8 oz tepung gandum/superfine= 1 cup
2 oz serbok koko=1/4 cup
½ sudu teh garam
1 sudu teh bicarbonate soda
1 sudu teh baking powder
1 ½ gelas fresh milk/ biasa atau koko.


Butter dan gula pukul hingga kembang

Masukkan telor satu demi satu

Campurkan nescafe dan chocolate paste

Masukkan tepong berselang seli dengan susu. Last mesti tepung.

(Semua bahan kering tadi mesti diayak dahulu)










SEMBANG NGAN MAMA!!!!!!

Quote:
Umieaisyah - tkasih.. hehehe.. ambil laa resipi tu.. nanti dah buat hantar kat mama sepotong ekk.. hehehe... ok bila rajin.. beri mama resipi lidah kucing tu...

sitione - toche... toche.....

AH mat gebu - salam mat.. no problem.. boh kat blog jerr ke.. takmo antor kat mama..

RinnChan - hehehehe.. gm tak de ekkk.. senduk ada.. kat dapur...

terataiputih - insyaAllah tak susah.. cari nozzle utk buat rumput.. tapi kita buat rerambut.. hehehehe


[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net