By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 8-Apr-2009 00:13 Email | Share | | Bookmark
Kelas Chocolate Candy Making di Singapura

 
 
ak m
View all 29 photos...
21 dan 22hb Mac, 2009, mama ke Singapura atas permintaan Kak Surami untuk mengajar Membuat Cokelat Candy di sana.. Sebab yang belajar tu ramai, memula tu mama ingat buat demo saja.. Planningnya dah lama.. dari awal Februari lagi... then selepas tu.. kami rasa..kalau ramai kita break into 2 hari kelas tu dan dalam satu kelas boleh buat 3 kumpulan so boleh laa semi hands on.. kiranya hands on gak laaa.. hehehe.. cuma boleh laa gilir-gilir masa tempering tu... sorang penat.. sorang lagi ganti...

Kalau laaa kengkawan ada masa kelas tu.. mesti gelak guling.. ada yang sampai sakit tangan..ada yang menjilat jari.. cokelat dari semangkuk tinggal separuh .

Hari pertama.. kengkawan mama hadapi masalah teknikal skit.. almaklum proses tempering yang mudah ni..memang mudah.. tapi 'delicate'. Kita bermain dengan suhu tanpa thermometer dan menggunakan deria rasa So.. about 500 gm chocolate tak menjadi.. hehehe.. tapi takpe.. digantikan dengan 500 gm yang lain. Mula laa sekali lagi.. adush.. hehehehe...

Hari kedua semuanya berjalan dengan lancar.. after all.. kita akan selalu belajar dari kesilapan.. Kesilapan itu amat-amat berharga bila kita mempelajari sesuatu.. sebab dari kesilapan itulah ..kita akan tahu macam mana kita nak mengatasinya...

Kedua-dua hari tu amat menyeronokkan. Gelagat kengkawan membuatkan kami semua tak kering gusi.. hehehehe...

Terimakasih Kak Sue.. kerana mempelawa mama ke sana.. dan siap menyiapkan tempat tidur untuk mama lagi.. Kalau tidak.. mama tidur laa kat masjid-masjid yang terdekat.. heheheheh...

Budi baik Kak Sue dan famili amat mama hargai.. seronok betul, walaupun penat..dan mengejar masa.. tapi tidak terasa.. Bila dah sampai ke Penang semula baru laaa. sakit tu laa sakit ni laaa.. hahahah Mau taknya.. mama naik bas dari Penang ke JB dengan membawa satu bag besar bagasi.. penuh dengan cokelat couverture yang berkilo-kilo (cokelat di Singapura mahal sikit harganya), acuan... food warmer dan macam-macam lagi ..Mujur bag tu tak pecah.. Kata orang teksi pun, driver dari JB ke Singapura.. Ini bag ada batukah???

Kebanyakan gambar-gambar ni adalah ihsan dari Kak Surami.. mana laa mama sempat nak ambil gambar

KITA JUMPA LAGI DI BULAN JULAI EKKKK




hentak jgn tak hentak mould tu.. jgn hentak kasi pecah sudah


hmmmm...jari mana yang belum ku jilat



gotong royong menyiapkan enrobing menggunakan compound chocolate



mama suka bear dan rama-rama ni.. hehehe.. yang ni buat kat penang.. bukan di singapura
hak kat singapura semua dah habis licin


Monday, 30-Mar-2009 16:33 Email | Share | | Bookmark
Momzie's Chocolate

 
 
 
View all 14 photos...
Jamu mata dengan cokelat-cokelat yang mama mould dari Couverture dan Compound Chocolate...

Thanks to Rahimah kerana mengajar mama 'menemper' cokelat dengan cara yang mudah dari menggunakan marble slab dan aircond room.. kalau tidak setiap kali nak menemper.. mesti ku naik temper.. hahaha

Ni part of the chocolates yang mama buat.. dan next entry.. mama akan letak gambar-gambar kengkawan mama di singapura dan penang yang belajar tempering of couverture chocolate ni.. mcm2 kerenah ada.. yang asyik menjilat jari pun ada.. hahaha...












Monday, 30-Mar-2009 14:14 Email | Share | | Bookmark
Menu Hari Sabtu 28/3/2009

Ikan dan telur ikan goreng
Asam pedas kepala Ikan
sotong goreng berempah
View all 6 photos...
Memasak lauk bukan kepakaran mama.. sebab memang mama tak 'pandai' masak-masak ni.. kecik-kecik dulu kalau main pondok-pondok pun.. hehehe.. kita jadi anak nakal jerr.. takmo jadi mak kena masak..

Resipi utama hari sabtu lepas ialah Sotong Goreng Berempah yang mama ambil dari group resipidotnet. Memang sedap Kalau tak dilarang.. memang tak sempat nak makan dengan nasi.. dah habis diratah oleh anak-anak....

Sotong Goreng Berempah
Resipi - "A.t.t.N" <lib_izan@yahoo.com>
Sumber - Resipi.net



Ni mama copy paste jerr... takde ubah2 apa pun...

sotong basah (agak2 sekilo la, saiz sedang2 je)
serbuk kunyit (1/2 sudu)
garam secukup rasa
tepung gandum-agak2 secawandua la..
serbuk kari (ikan/sotong/ seafood)- anggaran sesudu
telur ayam sebijik
no ajinomoto (no msg)

sotong disiang, pisahkan badan ngan kepala
badan sotong dikelar 4 memanjang, jgn sampai putus (nanti ble digoreng dia b'bentuk mcm kelopak bunga... )
kepala stg-buang bijik mata dia

-sotong tadi digaul ngan garam, kunyit, telur ayam
-panaskan minyak (goreng sotong dalam minyak penuh)
-serbuk kari gaul ngan tepung gandum (warning : JGN LETAK AIR)
celup-celup sotong tadi dalam tepung sampai putih..pastu goreng je sampai kuning-coklat warna dier..angkat n sedap mkn ngan nasik panas2 sedap tgh rangup lagi..
-kalau nak sedap lagi amik sotong fresh yg jual kat pasar tu..terus masak je..nak lagi sedap amik terus sotong yg baru kuar laut tue..



Selain dari tu.. mama masak Asam Pedas Kepala Ikan.. resipi sempoi campak2 .. tak reti nak tempek.. hahaha.. pastu Ikan dan Telur Ikan Goreng.. jangan tanya ekkk tu ikan apa.. hahaha.. Sayur pulak.. cam biasa sayur mentah makan ngan budu.. oooops.. takde laa pulak gambar sayur tu.. hehehehe...



Monday, 23-Mar-2009 13:12 Email | Share | | Bookmark
Menghadiri Kelas 'Linda Jepun'

ni hasil tangaan keras mama
berkilat hehehe
cukup geram lerr ngan kek ana ni
View all 9 photos...
Sape ekkk Linda Jepun tu?????? oooo tak tau ke? Linda Jepun dah lama balik dari jepun.. dah puas mama dan ana pujuk linda utk ajar kami.. hmmmmm bizi memanjang.. panjang jer laa tak pendek2 hehehe.. sampai laa satu masa.. seru dah sampai maka dapat laaa kami bertandang ke rumah jepunnya dan menghadirkan diri ke kelas Linda ni.. Memang best.. memang seronok.. dalam terkejar-kejar.. kelam kabut mama pun.. kami bagai nak rak kat sana.. hehehe...pastu siap ada lagi orang tu nak buat planning gi Jepun.. heheheh

Oh ya sape ekk linda jepun tu.. alaaa ni dia linda jepun tu...LindaKaori jangan marah Linda..





Tun Teja's.. hehehe


Ana Suzana


Ct Edible's


Mama's


Mama's gak hehehe

Sampai laa hajat kami nak berguru dengan 'Orang Jepun' ni... Thank you sooo much... Memang berbaloi kami berbalah ngan Linda pasal nakkan kelas ni.. hahahaha... Linda pun naik pening kepala.. mau tidak.. dah bertahun dah tau.. dok ngecek dia soh buat kelas untuk mama dan kawan2.... so kalau sape-sape nak belajar buat kek-kek seperti yang mama dan kawan2 lain buat.. pergi laa dan mintalaaa dengan ...LindaKaori


SEMBANG NGAN MAMA!!!!

Quote:
Ana - hhehehehe.. mama mintak gambar dari Linda.. dia warning mama.. kalau tak hapdet gak dalam tempoh 24 jam.. dia takmo kawan mama.. psssttttt... mama tambah garam tu...

Leen SweetMum - Hahaha.. nak menuntut ngan mama..jgnlaa weeiii.. awak tu tokeh tau.. mama ni togeh...

rita - thanks rita... hehehe.. nak tempah boleh.. tang rega.. wakakaka.. kena tanya kat linda jepun dulu.. hehehe....sebenarnya kek tu kecik jerr yang kami buat ni.. 6 inci jerr.....

t-shirt belang - alamak belang2

Fida - hehehe.. ilmu apa ekkk yang mnurun tu...

Amelia - hehehe.. nak licinkan senang.. amik pisau cukur.. cukur kasik trim.. hahaha.. tak laa mama gurau jerrr.. bila kita curah ganache tu.. jgn diusik.. biar jerr dia gitu.. baru laa licin.. sempoi....

mamanur - wahhh.... teringat masa mama buat batik dolu-dolu...

Jasmeen - hehehe.. mai laa datang penang meen.. boleh belajar dengan linda.....

MamaFami - hahaha.. Ton puas dok belek tangan dia kat atas kek...

Ejay - memang betulllll.. kek linda semua cantik2 tu yang puas laa kami mintak dia ngajar.. hahaha.. puas ngecek... bertahun...

Tun Boxhouse... - Alama TUN TEJA sudah mai.. hahaha.. memang pun.. berbaloi... haa gi jepang nanti jgn lupa mama tau....

Bags-licious - hmm hehehe.. ooo tu kat entry dulu ekkk. hehehe.. tkasih....

Ah Mat Gebu - Mama campur Botox dan collagen..

Anna - Mat tu memang gitu.. Laa.. Linda selalu gi KL.. soh jer dia bawak...hehehehe \


Azilah - Salam dari mama juga... Tulisan atas kek boleh kita guna choc ganache.. choc cair atau pun piping gel...


Thursday, 5-Mar-2009 13:53 Email | Share | | Bookmark
Chocolate.. Chocolate and Chocolate

 
 
 
View all 11 photos...
Jom makan cokelat.. jom buat cokelat.. hehehe...

After learning the hardway.. bila mama dapat belajar the easy way.. macam 1.. 2.. 3.. hehehe.. sambil berdiri sambil tengok tv.. dah jadi cokelat... kalau sape nak beli.. nak order.. emel mama.. tapi rega tak laa semurah rega kat supermarket yaaa.. this is homemade ya..... Kalau nak belajar pun mama boleh ajar.. very the very easy...














SEMBANG NGAN MAMA!!!!

Quote:
Ana - Sabor Ana.. sabor.. hehehehe.. meh makan dulu cekelat ni...

Linda Kaori - terer laa Linda.. hahaha.. mana boleh hang fail punya.. selalu flying colours jerr

Jasmeen - hahahah.. kesian bear tu ekkk... nakal sangat...

Rozamy Amelia - Alahai Yang.. mana ada basic receipe.. kita bukan buat cokelat dari koko..or from scrap.. kita cairkan cokelat bar.. temper dan kita mould ... bubuh fillings.. boh laa apa2 mixture.. dan belajar buat marbling and coloring..

Zanaz - Laa ye ke.. kalau kat island.. hehehe.. berjiran laa kita ekkk.. kalau kat mainland.. berjiran ngan Linda Kaori dan Ana.. heheheh...

Eiwa - Salam... mama ada buat kelas coklat ni kalau ada permintaan.. buat masa ni.. semua kelas full.. yang ada in April.. emel kat mama ya di mamazieza@yahoo.com






[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net