By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 4-May-2009 12:17 Email | Share | | Bookmark
My exhausting and rewarding weekend

 
 
 
View all 12 photos...
Last weekend.. a hectic and exhausting weekend... jangan ketawa tau.. baca jerrr.. baca macam takde perasaan

Mama dah dapat order order ni semua dalam tempoh masa sebulan...mula-mula mama dpat order buat 60 baby shower cuppies, 70 keping biskut baby shower and 100 mini cuppies plus chocolate untuk anniversay pada 1/5... ni semua order dari Gee dan Farrah yang memang customer mama yang setia... selalu repeat and repeat order dari mereka... Then mama dapat order wedding cuppies dari Syeda utk perkahwinannya pada 2/5. Last order dari Mas dotcookies utk 3 kg pandan layer cake. Actually.... mama cuma nak tolong mas.. sebab groupnya buat function kat Penang.. and mama baca dia mencari sape yang nak buat kek tu.. so mama ni kan baik hati... konon nak tolong laa carikan.. tanya sana sini.. semua tak nak.. sebab kata mereka.. pandan layer ni.. dah laa leceh.. pastu kalau jual mahal nanti kena komplen.. hehehe.. so mama pun tak sampai hati nak btau Mas, mama kata mama sanggup laa buat.. dengan sekian-sekian price.. and i have to send it to Bayview Hotel on 1/5 tu.

Makin dekat dengan tarikh.. hati mama makin berdegup degup.. hehehe... nak buat pandan layer tu yang membuat mama berdegup2... sebab Mas nakkan sheet cake.. besar.. cake board paling besar dalam pasaran.. hehehe.. kat kedai d metres laa 20inci.. loyang mama pulak paling besar 17 x 14 inci.. ishhh... boleh ke..??? dulu buat sheet cake.. was just chocolate cake.. tak payah layer-layer.. kali ni nak kena melayer.. uwaaaaaaaaaaaa PADAN MUKA AKU......

Dalam pada tu.. mama siapkan bunga-bunga untuk cuppies kawen dan juga biskut.

Mama dah pesan santan utk pandan layer tu.. tapi .. Ya Allah!!! orang yang mama order santan tu boleh ke KL tanpa bawakkan santan mama tu.. adushhhh.. ni dah tengahari..mana ada pasar bukak.. lagi pun mama kerja... mana boleh nak keluar ngan suka hati mak pak gi beli santan... Seb baik laa mama dapat gak santan malam tu... ni 30/4 tau... hehehe... Balik kerja jerrr.. terus singsing laa apa2 yang patut start buat kek.. then dah kol 11 mlm.. nak buat layer pandan.. ALAMAK.. agar-agar mama warna merah.. uwaaaaa... tolongggg.... tolonggg.. mana boleh pandan layer warna merah.. tu stroberi layer... laaa kenapa laa tak tgk betul-betul...main amik jerr... adushhh.. pastu ngan muka yang selamba dan toya.. hehehe.. mama pun mintak laa tolong kata suami tersayang... hahaha.. sayang la ekkk. nak mintak tolong... memang sayang laaa oiiii.. hahahahaha..."Abang tolong laaaa mama gi ke kedai mamak beli agar-agar serbuk.. mama dah salah beli.. ni warna merah.. huhuhu".. "Ma.. dah kol sebelas ma.. pastu entah ada ke tidak..." tapi dia pergi gak.. Sementara tu.. mama bakar cupcakes utk wedding.. dan juga cupcakes baby shower separuh.



Bila hubby balik.. cuma ada dua peket jerr.. katanya semua kedai mamak ada yang warna warni.. yang colorless ni tinggal 2 jer.. adushhh.. what to do.. just make do laaaa... Alhamdulillah.. walau pun terpaksa campurkan dengan agar-agar merah.. tapi menjadi gak.. warna hijaunya.. hehehe... Bila dah siap.. hmmm.. rupanya.. permukaan kek tu.. tak berapa tebal dan perlukan make over.. renovation.. bukan major.. tapi minor.. . Alamak.. dh kol 3 pagi nak cari kat mana bahan-bahan.. so tunggu esok jerr laaa.. pagi-pagi jam 6 mama dah bangun.. lepas subuh terus ke pasar.. beli santan dan agar-agar... beli lebih.. hehehehe. Balik terus start buat Make Over... Siap.. beres.. tumpukan pulak pada wedding cuppies... hmmm siap alhamdulillah... Kol 1 lebih.. letrik plak takde.. makkkkk... tolongggg... camner ni.. nak deco cupcakes ni....mujur sat jerr....jam 3.30 petang hantar Pandan Layer cake.. kol 5.30 hantar wedding cuppies.. fuhh lega.... then mama dapat sms dari Mas.. btau kek pandan layer dah licin.. tak sampai 2 jam.. habis.. sedapp katanya.. Alhamdulillah... Syukor keHadrat Allah swt... legaaaaaaaaaaaa......then dari Syeda pulak.. katanya.. cupcakes tu lawaa.. rasa hehehe.. dia tak rasaaa sebab tu utk dihantar ke pihak lelaki....... Alhamdulillah...




By maghrib.. cupcakes baby shower siap... mama start deko biskut.. punya laa haru biskut kali ni.. asyik patah riuk jerrr.. kenapaaaa??? buat lagi. bakar.. pun gitu gak.. alamak.. nak 70 keping.. tapi mama dapat 50 keping saja.. sedangkan biskut yang di bakar dah 100 keping.. patah majang...jam dah kol 1.30 pagi.. nak kena buat mini cuppies pulak.. gitu gini.. kol 3.30 baru habis.. by the time siap kemas.. 4.30 baru dapat tidur.





Kol 6 pagi 2/5 dah bangun.. lepas jerr solat subuh .. dah dekat kol 7.. terus ke seberang .. ngantar kapis, biskut dan chocolate .. explain kat Farrah dan Gee.. mintak maaf laa banyak-banyak. Sayang kat mereka berdua .. sebab they really understand my situation.

Balik dari Kubang Semang.. sampai ke Bayan Baru dekat dah kol 9 pagi.. mama terus gedebum .. sebab mata dah tak tahan sangat... letih.. ngantuk.. lapar.. hehehe. Tau-tau dengar dikejutkan.. "Ma bangun maa.. tak makan tak apa ni' "ooo okay.. nadia nak gi tusyen kan" Gelak hasben mama.. tusyen apa ke bende.. hehehe. dah balik dah pun.. dah tidur dah... ni dah kol 2.30 petang.. hahaha.. maaak oii.. lamanya mama tidur... kol 2.30 petang baru bangun.. break record sendiri nampaknya.. haha...Penat memang penat.. tapi teruja dengan segala pengalaman dan ujian yang Allah swt berikan... Aminnnn





Iklan mama;-

kelas basic class on 10/05/2009 (choc cake, butter cake, cheesecake, sponge & banana cake)
jam 2.30 petang di Bayan Baru
Fees - RM150.00

please email me mamazieza@yahoo.com


Wednesday, 29-Apr-2009 14:29 Email | Share | | Bookmark
Cheesecake

 
 
This is my 'how many times' in a month making this cheesecake. senang dan muai.. seronok membuatnya.

Base:

Biscuit - dihancurkan sampai halus
Butter/mentega utk digaul dengan biskut
- buat sehingga kita boleh kepalkan biskut tersebut dan tekan ke dasar acuan cheesecake.


Adunan Cheesecake

500 gm cream cheese
4 biji telur - asingkan putih dan merah telur
150gm whipping cream
1 sudu besar lemon juice
10gm sugar
60gm sponge cake mix

Dalam satu mangkuk asing, pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan 50 gm gula dan terus pukul sehingga likat dan berkilat (meringue laa tu)

Dalam mangkuk lain, pukul cheese dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan whipping cream.
Masukkan tepung sponge.

Tuang adunan cheese tadi ke dalam adunan putih telur dan kacau perlahan sehingga sebati.

Curah ke atas base tadi dan masak secarai bain marie. Ikut masa dan kepanasan oven masing-masing.



Thursday, 23-Apr-2009 16:35 Email | Share | | Bookmark
DOOR GIFT PROMOTION & MOTHER'S DAY PROMOTION

 
 
 
View all 7 photos...
School Holidays is around the corner... those who are planning engagment, wedding or kenduri, ni ada offer for your Door Gift.. Chocolate for your guests...

2 pcs of Chocolate Praline with box
RM2.00 per box
minimum 50 boxes






A Bear in a Box
RM2.00 per box
Minimum 50 boxes







2 pcs or 3 pcs of Chocolate Praline
in a rectangular boxes with ribbons and cute
thank you tag
RM2.80 and RM4.00 respectively







For Mums with Luv
16 pcs Chocolate Praline

RM18.00



Tempahan untuk 'Door Gift' adalah 2 minggu sebelum tarikh majlis.
Tempahan Akhir untuk 'Mother's Day' adalah 1 minggu sebelum tarikh 10/5/2009



Quote:

Kak Long - Kotak yang mana? kalau yang plastik cover tu.. mama beli di KL..kirim kat kawan.



Saturday, 18-Apr-2009 15:26 Email | Share | | Bookmark

BASIC CUPCAKES CLASS on Saturday (25/04/2009) - RM150/-

CHOCOLATE CANDY MAKING CLASS on Sunday (26/04/2009) - RM250/-

email me at mamazieza@yahoo.com


Sunday, 12-Apr-2009 23:19 Email | Share | | Bookmark
Muffins, Chocolate Cuppies dan Kerepek Bayam

 
 
 
View all 8 photos...
Baru-baru ni.. buatkan muffin dan chocolate cupcake untuk Diana yang sambut harijadinya di sekolah (14/4/09). Mula-mula dia nak cupcakes spongebob.. tapi sebab kan ana ada buat silap.. baru malam tu juga laa nak buat goody bag laa utk kengkawan. dan satu pun barang2 takde.. and mama dia jugak yang nak kena pergi beli.. hmmm dapat laa cupcakes togel jerrr.. hehehehe... lenkali soh lagi mama buat keja last minit.. .. hehehehe.. padan muka.. mama dia pun memang cari peluang jerrr. hahahaha...

Kerepek bayam tu pulak bukan mama buat.. tapi mama beli.. sedapppp.. daun bayam tu besar-besar.. dan ranguppppp...












[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net