By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  [43]  >  >>]    [Archive]
Saturday, 20-Jan-2007 15:53 Email | Share | | Bookmark
PUDING MANGGAKU

Puding Mangga Mamazieza
00:00
An old picture of my Puding Mangga hahaha...

The recipe is as follows (for you kakliza, though i know you have it already... muaaahhhhzzzzz...)


PUDDING MANGGA MAMA


Bahan-bahannya

10 gm agar-agar
2 sudu susu cair
1 cawan gula
1 biji telor
1 mangkuk mangga (Masak) blend ehhh...
3 cawan air

Cara-caranya

Agar-agar & air di masak. Gula 1 cawan, dan mangga di kacau bersama hingga sebati. Masukkan susu 2 sudu yang dicampur dengan telor. Digaul lalu tuang di acuan ikut cita rasa sendiri dan masuk dalam peti ais.



Quote:
KakLiza - hehehe.. kak liza.. nanti saya tempek ekkkk. sebab gambar tu.. saya bawak lari dari blog saya yang dah berhantu tu.. hahahaha... pastu ada orang dah marah kat saya sebab gambar tu kicik jerrr.. walaupun dia puji konon ayu... wakakakaka


Iszah - The pudding looks great but not the owner.... . Anyway.. thanks for the compliment.


MamaFaMi - Ayu Ke??? Ke kecik jer...
Tapi kan MamaFami... kerana sudi ngajar mama yang buta IT ni sehingga jam 2 pagi waktu mesia semalam.. hahaha


Nini - Toche... Toche.....hehehe.. punyalaa nak memuji sampai terpost dua kali.. hehehe.. jelita ekkkk.. cam Cinta Sayang???? Kelab Cinta Sayang yang kat Sungai Petani tu ke?

Rodzi - nandreee ekk mai ke teratak mama ni.... Amboiiii... Ratu Teori dia panggil kita.. hahahaha...Ckit-Ckit tu boleh laaa..... kang tak tau langsung payahhhhhhhhhh... hahahha


Wednesday, 17-Jan-2007 13:47 Email | Share | | Bookmark
Ohhhh What a Feeling!!!!!

I have a few orders to fullfill, but i really do not feel up to it.... Oh My!!!!!!!!!!!

But as it is, life must go on, I have to do it, no matter what. So this weekend i will start may project. My cheesecake, my cuppies and my Valentine Brownies. May Allah help me in pushing myself, ouccchhhh... hahaha..

Just to share with my frens, on 30/12/2006, my beloved father-in-law passed away because of heart attack, but he was with us to the last minute just before the attack. Although hospitalised, he still remember us and talk to us when we visited him in the evening. He died while my youngest brother-in-law was with him. His time has come. He was 87.

Then, 13 days after his death, my mother-in-law followed him, last Friday morning (12/01/2007). She just cannot be left alone, she must always be with her husband. She was in semi-coma after her stroke about a month ago and when we told her that "Ku" is gone, we can feel that she will follow, but did not expect it to be too soon. Al-Fatihah to both of them.

Within two weeks i lost both my inlaws and my husband lost both his parents. May Allah swt bless them.





Quote:
MamaFami - Terimakasih. Dah sampai masanya.. tak ditunggu walau sesaat pun. Semuga mereka berjumpa di sana dan semuga mereka di tempat orang-orang yang solleh.
Bukan amik order tau.. tapi orang order dah berzaman.. hahahaha. I am a damn lazy mama...



Quote:
Kak Liza - Terima kasih kak liza, insyaAllah.. mama redha dan sentiasa berdoa untuk mereka. Walaupun cuma mertua, tapi memang rapat ngan mereka semasa hayatnya.


Monday, 8-Jan-2007 15:38 Email | Share | | Bookmark
My forever and ever Chocolate Treasure - My signature biscuit

Mamazieza's Chocolate Treasure
forever and ever... this is my best and most wanted cookies...


Muahahaha... at last I start this Fotopages... after letting it blank for quite sometime... . Actually I have no idea at all how to start the FP.. muahahahaha.... To Edit... to whatever... someone.. hellllppppp... heheheheh.........

So.. by doing trial and error... managed to attached my famous (chehhhh.... masuk bakul naik lif) Chocolate Treasure.... a cookies which are the most wanted cookiesduring the last few years hari raya... this Raya... i 'takmo' buat laaa.. hehehe...very very penat and very tedious..... but.. hehehehe.. every year i said the same thing ...............and i ended doing more and more of the same cookies.. and guess what... i still owe this cookies to some of my fren ... one in Singapore.. one in KL.... uwaaaaaaa

Quote:
CHOCOLATE TREASURE

Ingredients :
Base :

250 g butter
25 g milk powder
65 g castor sugar
250 g flour
65 g cornflour
50 g cocoa powder

Method :

1. Sift all the dry ingredients. Set aside.
2. Cream butter and sugar.
3. Add in the dry ingredients and mix well to form a soft dough.
4. Roll into small balls and place in the papercups. (You don't have to use petitin)
5. Bake.
6. Remove from oven and leave to cool.

Topping :

2 cups cornflakes
500 g white cooking chocolate
50 g almond nibs
50 g golden raisins/blackcurrents

Decoration :

Cooking chocolate

Method :

1. Melt the whicte cooking chocolate using a double boiler method. Melt a bit at a time to prevent it from hardening.
2. When melted, pour in the cornflakes, almond nibs and raisins/blackcurrents. Mix well to make sure all the ingredients are coated with the cooking chocolate.
3. Spoon a bit of the mixture onto the baked base.
4. Melt cooking chocolate using a double boiler method, and place it in a piping bag (I made my own using tracing paper). Drizzle on top of the cookies for decoration.



Quote:
MamaFaMi - thanks for ciloking the recipe.. hehehe.... cilok dan try takpe... jangan cilok dan dibuat cencalok...

KakLiza - Tak tau laa kampung ni brapa lama boleh dibuka.. hehehe.. ada saja masalah kampung... tak pandai nak uruskan kampung ni...

Ayu - Selamat datang ke perkampungan mama..hehehe.. kalau ada apa yang kurang sila laa btahu ya... jemputlaaa makan biskut dan keknya... muahahaha

Nini - Nak blajar dari mama.. muahahaha.. mama ni kan.. habis semua orang mama tanya... seb baik dapat cikgu yang sabarrrrrrrrrr... kalau dak ngan mama sekali kena mop...

Black MagicWoman - thanks for dropping by... but sape ekkk...??? takut lerrr... nak soh antor sebalang boleh.. tapi takut kena vodoo laa pulakkkk... ngeh.. ngeh.. ngeh...

About the originalities.. mama rasa takde sape yang boleh create originalities takkk.. hehehe.. sebab macam mana pun..mesti dah ada basic dari orang dulu-dulu, terdahulu dan sebelumnya... kita tambah, kita ubah suai dan kita percantikkan saja.... Signature tu.. hahahaha.. saja nak gempak jerrrr... sebab kalau orang sebut mama.. mesti orang terbayang Choc Treasure... mcm kat muka ni ada gambau Chocolate Treasure laa pulak.. hahahahaha

Lenkali tidur malam tu.. basuh kaki.. nanti ngigau.. kalau pakai spek takpe..nampak kat mana nak lari.. kalau tak pakai spek.. hahahaha... golaapppppppp.....

CT - Alhamdulillah.. syukor.. teruskan.. mama doakan semuga tahun ni pun .. bisnes biskut ni akan meletup buat CT...

Katzz - Katzz mama dah cuba emel tapi tak boleh.. failed hehehe.. suhu tu ikut suhu biasa Katzz bakar biskut lain2 ya.... payah sikit nak specific.. sebab lain oven lain suhunya...

Fifi - Hi Fifi, mama pun tak dpt nak kata brapa byk satu adunan.... sebab mama selalu buat 2 tiga adunan sekali gus.. dn kiraanya dah lain... tapi it should be more tha about 100 pcs.. muai tapi leceh ya amatttttttttttttttt



[<<  <  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  [43]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net