By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  13  14  15  16  17  18  19  [20]  21  22  23  24  25  26  27  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 20-Feb-2008 13:38 Email | Share | | Bookmark
MENCIPLAK GAMBAR DAN MENGAKU HAKCIPTA SENDIRI

Agaknya apa perasaan kita bila kita penat-penat buat kek dan kita ambil gambar.. posingkan kek tu, begitu, begini.. kita pun sampai tertonggek-tonggek cari angle yang sesuai yang lawa untuk ambil gambar tersebut dan akhirnya.. keluarlaa gambar yang lawa.. sebab kek yang dibuat dan dihiaskan tu memang lawa...GEMBIRANYAA... HAPPYNYA.. SERONOKNYAAAA.. RASA NAK TEPUK DIRI SENDIRI sebab berjaya menghasilkan sebiji kek yang lengkap dihiasi hasil usaha dari jari jemari kaku kita ini.

Alangkah sedihnya bila satu hari, kita terjumpa satu website satu blog satu fp atau satu apa pun laa yang mempromokan perniagaan mereka dan dicelah-celah gambar yang ditempek tu.. ternampak laa kita gambar kek kita tersebut... Aikkkk.. bila pulak ekkk.. kita bukak perniagaan Butik Pengantin.. jual Kek Hantaran... dah tu.. aduhai.. Hakcipta Terpelihara lagi.. siapa punya hakcipta dan siapa pula yang pelihara...

Kawan-kawan..teman-teman.. kalau kita nak berniaga, kalau kita nak mempromosikan perniagaan kita, sebaik=baiknya, seelok-eloknya.. kita letak laa hasil usaha kita sendiri.. Jangan la ambil mudah.. kita letak pulak gambar hasil kerjatangan orang lain dan mengaku hasil kerjatangan kita. memang takde ditulis secara eksklusif kata kita yang buat, tapi bila kita tempek gambar tersebut sebagai contoh-contoh, dan tanpa memberi kredit pada yang empunya.. tu dah kira mencuri namanya...

Ini adalah gambar-gambar kek yang dibuat oleh moderator Resipi.net Anis Adlina untuk sambutan harijadi beliau sendiri as per her email -

"ni plak gambar kek saya. rasanya dia memang amek gambar dari posting di grup. gambar yg mybday1.jpg tu exactly sama dgn apa yg dia postkan (dia punya yg kek_13-150x149. jpg tu) cuma dia resize jd kecik sket. tp, klu klik kat gambar di site dia, jd lebih kurang saiz gambar saya gak.

gambar tu saya create pada 3 jun 2007 @ 11:58:20 a.m. & modified (resized, cropped, etc) pada 3 jun 2007 @ 12:01:27 a.m.

---------- Forwarded message ----------
From: anis amir <anisadlina2@ gmail.com>
Date: 3 Jun 2007 12:07
Subject: TRIVIA : Kongsi idea hias kek (buttery vanilla cake)
To: resipidotnet@ yahoogroups. com






Yang ni pulak kek yang dibuat oleh Lynn Sham yang juga ahli aktif di Resipi.net

To: "Rnet" <resipidotnet@yahoogroups.com>, "mealtimemenus@yahoogroups.com" <mealtimemenus@yahoogroups.com>
From: "Lynn Sham" <lynnsham@gmail.com> View Contact Details Add Mobile Alert
Yahoo! DomainKeys has confirmed that this message was sent by yahoogroups.com. Learn more
Date: Mon, 4 Jun 2007 12:24:38 +0800
Subject: [RNet] TRIVIA - Kek Fondant

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Ini kek fondant yang kedua, tak banyak beza dari yang pertama sebab kawan saya nak warna dan bunga yang sama. Cuma warna untuk kain buruk tu saya buat ala-ala marble (konon-kononnya lah..) ha.. ha.. ha..

Kek dalam tu resipi Kek Buah Norazie (tq Azie!) dan bunga beli je kat Yen. Fondant pulak resipi Chef Asma (tq Leen! memang kena pergi kelas Chef Asma pulak lepas ni..) Permukaan kek saya hias dengan Royal Icing Chef Razak. Resipi saya sertakan sebagai rujukan.

~Lynn Sham~







Yang ini pulak gambar dari fotopages ahli Resipi.net. Ina Uzir @ Eina http://butikperkahwinan.fotopages.com/?&page=2 Untuk gambar ni pulak.. webmaster tu boleh crop watermark yang ada... . Sungguh-sungguh berusaha untuk mencipta hakcipta..







Dan ini pula http://www.******************* (mama baru saja bersembang dengan kawan-kawan mama.. memang gambar-gambar kek mereka dah diremove tapi tiada satu patah perkataan sorry yang mereka terima hanya marah..hahahaha.. bagaikan kita yang perlu check di link yang menciplak samada mereka dah buang atau tidak gambar tu.. ,itu pun kita hanya baca komen yang ditulis pada 20/2/2009.. setahunlaa lepas entry kami. tp takpe.. mama remove link dia, kalau dia kata kami perlu fikir sendiri.. dia pun patut-patut fikir sendiri ) link kepada sebuah butik pengantin yang menempek gambar-gambar kek ahli resipi.net tanpa izin dan tanpa memberi kredit. Bukan setakat design, atau warna TETAPI DENGAN GAMBAR ASLI HAK EMPUNYA yang ditempek mereka. Mama harap, tuan punya website sedar apa yang mereka buat dan membalas emel yang dihantar oleh Anis, Lynn dan beberapa orang ahli kami lagi....

Aduhai.. kalau dulu ada yang mengambil resipi Chocolate Treasure mama dan mengajarnya di kelas-kelas dan mengaku bahawa mereka yang mencipta resipi tersebut (nama biskut ditukar, tapi resipi dan rupa tetap sama ), kali ni kengkawan mama kena, dengan gambar kek mereka sekali kena ciplak... mana pergi etika kita, mana pergi budi bahasa kita... Mungkin agaknya mereka sangka bahawa di alam siber ni, boleh menipu apa saja.. ambil gambar orang, mengaku diri sendiri, ambil gambar baby orang, mengaku baby sendiri, ambil gambar pengantin mana tah.. kata sendiri yang kawen, esok-esok ambil gambar pelamin orang kata pelamin sendiri PASTU ambil gambar suami orang nanti ngaku tu suami sendiri.. muahahahah, ambil gambar masakan orang, mengaku sendiri yang masak... ambil gambar kek orang, mengaku tu hakcipta sendiri YANG DIPELIHARA ... WHAT A JOKE). Takpelah... Allah swt lebih mengetahui. Kalau kita boleh hidup dalam alam penipuan sebegini, teruskanlah.. insyaAllah, Allah akan beri petunjukNYA. Amin.


SEMBANG NGAN MAMA!!!!

Quote:
Anis - wooo.. tang body bulat tu pelahan laa skit .. Masih tak berjawab ke emel tu?

Rinnchan - Agak kalau kita tempah yang gambar hak lynnsham punya tu..dia contact lynn soh buat kot

LEEN04 - hai Leen.. tkasih laa kerana selalu jenguk FP mama yang togel ni.. hehehe... Kalau Leen baca geram.. kami lagi gerammm

Jee - Betul tu Jee, buat apa laa kita buat lagu tu ekk.... tempek hasil usaha sendiri lebih afdal.. lebih bangga rasanya...

Yana - Tu laa Yana.... kalau kata design ke.. kaler ke.. sama tu.. leh laa jugak kita kata benda dalam ni kan.. sape2 pun boleh tengok dan buat.. tapi ni.. gambar kita sekali dorang ambil.. sudah libihhhhhhhhh

MaDiHa = Ya ke gambar kek Jie pun kena Amik jalan senang jerr dorang ni.. amboiii.. tak payah nak bersusah..

MakLang - Mama dah tengok dah gambar maklang yang kena cilok tu.. dan mama dah sms kat owner MyResipi tu.. dan Yani dah delete gambar tu.. Thanks Yani...muahhhzzzz... :

Soulha - Kalau setakat untuk rujukan sendiri no hal sue.. even nak tempek dalam blog atau fp atau apa pun takde hal.. tapi mintak laa izin.. sebab ni hakmilik mutlak orang.. gambar tu orang yang ambil.. apa salahnya tempek hasil usaha kita sendiri.. biar huduh mcm mana pun.. tapi kalau rezeki tak ke mana... Nilaa masalahnya kalau kita takmo ngaku kebolehan kita sendiri dan kita nak lebih dari segalanya....

Lynn Sham - hehehe.. takkan kita tak kenal tiles rumah sendiri tak.. wakakaka

Linda Kaori - Naik angin tu tak Linda.. tapi geram, and kesian kat kengkawan sebaba mama sendiri pun pernah terkena... manusia ni macam-macam caranya ekkkk

Boxhousestudio - Memang terjadi dan akan terus terjadi...

Ana - haha... satu citer lama penglipur lara, menambah luka... Takpe... kita belajar dari pengalaman....

KakLeen - Masalah memang bermasaalah Leen.. terpulang lah pada orang yang membuatnya... nanti cari laa mangsa mereka di SANA nanti...

Jie Jie - Tu laa pasal.. tapikan jie jie.. nak calit.. takleh calit skit2 kena calit besau2 .. sikit-sikit tu dorang crop kan... kalau dah nak curi.. mcm2 cara dorang buat

Zira - Cilok lagi senang dari nak kena buat.. nak buat nak kena adun, bake.. pastu hias... pastu amik gambar.. hehehe

KookiesNkeks - hantau lasagna kat mama leh tak

Noor - Cilok mencilok ni dah jadik cam trend laa pulak.. jalan mudah.. keja senang Memang elok kalau ada undang-undang untuk didakwa di mahkamah.. baru padan muka...

Lynnhassan - Ishhh.. bukan hak mama pun mama marah.. kita tahu .. betapa susah kengkawan buat.. tetiba senang2 jerr orang lain nak nempek

Sabrina - Dorang apa kira patut tak patut.. dorang kira senang... surf.. carik... copy paste... walla... siapppp....

Ida - Tak payah gi serang dorang Ida... satu hari.. satu ketika.. balasan tu tetap akan mereka terima.. Aminnnn....

Jake - Ni apa hal ni??? Kalau ya pun nak iklan.... tak payah laa benda alah yang panjang-panjang tu.. kang ada yang kena Angin tengah berpusing... Semakkan fp orang sungguh...Kita kalau nak tumpang fp orang.. dah laa free kan.. kita berhemah laa ya...

Ayumieza - Camni kan bagus... berhemah.. berbudi bahasa

Kraftbonda - Boleh-boleh nak tumpang... takde kena bayau pun

Cak - hahaha.. memang tak tau malu pun.. kalau tau malu.. dia dah delete dah gambau tu dari website dia.. ni masih ada lagi kat situ ....

Aimi - Bag free ada tak???

Amilin - Takleh laa nak tulis nama mama yang oiii.. tu hak kawan mama.. tapi bak kata orang dolu2 cubit peha kiri.. peha kanan terangkat gai oiiii...

Ani - hahaha.. mangkuk yang berayun.. bising pun bukan apa.. hari ni kena kat kengkawan.. esok lusa.. mana tau.. kita plak kena...tapi takde laa mama nak doakan bisnes dorang lingkup.. rasa dosa laa pulak.. cuma mintak dorang sedar jerrr

Rizza - ya ke rizza... kesian makcik rizza tu.. dorang ni amik keja senang.. nak singkat jerrr.. tak payah susah payah...

Anir - hehehe.. kita hangin apa lagi yang kena tu.. mau kena puting beliung.. hehehe

Nuwoo Gift Ideas - dorang memang takde ethic... lenkali letak watermark kat tgh2.. biar dorang takleh edit langsung...

Misliha - Bangga laa kot.. boleh tayang kat orang yang tak tau..

D'zull - hehehe. belum sempat mama jawab.. chef asma sendiri dah jawah kat bawah tu..

Chef Asma - Waalaikumsalam Chef.. sudi eekk chef singgah kat sini... bukan nak kata apa chef.. yang kita marah tu.. bila nak berjaya.. tapi ikut jalan singkat.. yeppp.. nanti saya pun boleh laa koling2 chef ekkk...

aretiqah - betul tu aretiqah.. hef asma memang power.. dah byk mama dgr pasal chef asma.. walau mama sendiri tak pernah jumpa.. heheheh cca'skum,chef asma ni memang power .best giler belajar ngan dia ,saye pelajar dia kat unitar.apa-apa pun

Ediee - Hahaha.. Ediee...kami tau yang kami ni bukan bagus.. dari dulu memang kami sedar.. jadi kami buat contoh atas pembuatan kami sendiri....kami semua pun buat rujukan.. tpi kami letak sumber..dan kalau kami kenal.. kami mintak izin lagi..... melainkan memang yang kami tak tau suber dari mana.. oh ya.. bila ekkk yang mintak maaf tu... dah buang tu memang.. mintak maaf.. sorry .. tak pernah nampak pun...

Ediee - Cuba gak baca betul2...sape yang main sedap menulis... insyaAllah bisnes kawan-kawan ku semua Alhamdulillah....apa laa salahnyha kalau merendah diri sikit...

Ediee - Mak aiiii..genap setahun baru dok btau yang dah padam.. yang ada bagitau kat 'mama'. Btau kat mana ekkkk?????? Sendiri yang mengungkit balik.. dulu masa kami dok cuba hubungi dulu.. tapi tak berjawab...apa salah kalau dah padam... beritau.....kami takde masa nak jenguk ke website-website atau blog yang memang kami takmo jenguk..... page ni pun dah dok belakang.. buat apa dok korek lagi....lu pikir laa jugak ekkk...


Monday, 18-Feb-2008 15:04 Email | Share | | Bookmark
CHEESECAKE SLICE

 
 
 
Actually mama dah buat byk kali cheeseslice ni, masa belum kenal tenet... then buku asalnya dalam bahasa inggeris hilang dalam simpanan.. (camner hilang .. hehehe.. tak tau laa). Baru2 ni beli buku yang dah dialihbahasa ke dalam bahasa malaysia laa pulak.


Cheesecake Slice
- Periplus Mini Cookbook

1 cwn tepung gandum
2 cam besar serbuk kastad
(mama guna tepung jagung.. sebab kastad dah abis)
1/4 cawan gula aising
125 gm mentega.

Inti
250 gm cream cheese
1/4 cawang krim masam
(mama guna whip krim sebab krim mama tak masam.. hehehe
boleh jugak kalau nak guna yogurt ikut hati kita lerrr.. muahahah)
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1/4 cwn gula kastor
dan mama tambah 2 sudu besar air lemon

100 gm cooking chocolate (double boil untuk cairkan)



Lensa dan alas loyang, mama guna loyang cutter mama, mama tak alas pun, lensa jerr. Adun bahan kering sehingga macam serbuk roti, dan tekan dalam loyang. Bakar sat dalam 20 minit dan keluarkan.

Putar gula, krimcis dan sour cream tu, masukkan telur. Masukkan vanila. Putar sampai sebati. Curah atas base tadi dan kemudian kita curahkan cokelat cair tadi ke atas adunan cis dan lorek-lorekkan jadik corak... Bakar. Lebih kurang 30 - 40 minit. Dah sejuk baru potong, atau keluarkan cutter tu.




SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
MamaFaMi - Makan Roti dan cheesecake

Ana - Halus sebelum dibakar.. kena bakar.. huhuhu.. dia lebaq..

Linda Kaori - Mama ni memang peminat cheese pun..

Shahrunniza - heheh.. sorry laa .. tetinggal plak sukatan gula tu ekkk.. Tu mama dah betulkan...

Soulha - Hemoi tu apa ekk??? hehehe.. Alamak.. mama ada janji ngan soulha loyang cutter ke?????

Ida isk - silaa laa ambil kalau nak makan..

Noor - cuba noor.. simple dan senang jerr

Kak Liza.. memang senang dan sedapppp.. hehehe.. senang kak liza.. sekali ngappp jerrr.. sekeping-sekeping tu...

kak rus - hehehe.. awat tadi datang tak makan... kan dah lapaq tu..

lynnhassan - Memang pun Lynn buku resipi ni.. mudah dan menjadi... Mama memang byk buku periplus ni...

Rozzan - Boleh... cuba nganga sat.. hehehe..

Yati yadami - Mama main tarik-tarik dan pusing-pusing jerr.. hehehe.. takde tekni sepesel..

Pnut - Rajin bila ada mood.. hehehe..

Maklang - hehehe.. batik lepas style lama2 dulu ekk maklang... memang pun mama buat cam brownies.. hehehe... Cis tu lekat gak kat cutter tapi pepandai la kita nak angkut cutter tu nanti.. dalam resipi tak soh guna cutter tapi mama kan TELEBIH RAJIN.. Mama tak sapu laa butter ke apa.. mcm buat brownies jerr

Lepod - thank youuuuuuuuuuuuuuu

Umi-kal - alahai aunty oiiii... tarik jerrr... tarik-tarik.. pusing.. muahahaha

Nona Yatie - Ooo.. Yatie ni tokeh sabun ekkkk

Jujue - Cukup kee Jujue sebijik jerr

Lee Lin - Yeppp betulllllllllllll

Zanaz - Cuba laa zanaz.. memang sedap dan menggemukkan..

Rita - memang sedappppp

KakLeen - Nak sekeping tak???

madulebah - corak batik jawa.. heheheh

Jacky - Thank you...

Rinnchan - Dah.. ku lalu kat highway.. hand dok kat subway...

Intan Nabia - Adeeeiiii.. hehehehe... hang nak soh kirim cheese masam keee????

Daalia - Belum rasa dah tau sedap... dasat... dasat..

Marlin - hehhe.. kan mama dah kata.. kain batik jawa.. lorrrr.. mama kalau ciskek ni.. memang berkenan.. tapi yang baked lerrr


Thursday, 14-Feb-2008 15:19 Email | Share | | Bookmark
CAKES DAN CUPCAKES

 
 
 
View all 7 photos...
Kek-kek yang mama buat untuk Chinese New Year tempoh hari. Kira okay laaa... sambil buat sambil belajar deko.. hehehe...

pastu ada plak tempahan cuppies untuk bertunang ... maka ni laa dia persembahan di Tahun Baru China










Resipi Kek Prune Kukus Leen

250 g butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
1/4 tin besar susu pekat manis (kalau guna tin kecil 1/3 pun cukup)
20 biji prune (kisar dengan sedikit air, setakat boleh kisar dah cukup)
5 biji prune (hiris kasar)
5 biji telur

Cara :
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putarkan butter/gula/ susu sehingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu dan putar lagi.
4. Masukkan prune yg telah dikisar.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan prune yg dihiris kasar dan kacau dengan senduk
sudah memadai.
7. Griskan loyang dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak, tuang
adunan
ke dalam loyang dan kukus selama 1 1/2 jam.
8. Kalau nak bagi cantik, letakkan beberapa biji prune di atas adunan
sebelum dikukus sebagai hiasan.
<!--[if !supportLineBreakNe wLine]-->

Saiz adunan

3 adunan 7 x 4 atau 1 adunan 9 x 9 berketinggian 2"

Tips

1. Adunan kek dituangkan sehingga separuh ketinggian loyang untuk
memberikan ia ruang untuk naik dengan cantik.

2. Boleh campurkan gula 1/2 cup gula halus + 1/2 brown sugar pun sedap.
Warna kek akan jadi lebih gelap disebabkan oleh brown sugar tersebut.

3. Boleh guna topping kek coklat sebagai topping kek ini.

4. Didihkan air di dalam pengukus sebelum mengukus kek dan pastikan wap air
pada penutup tidak jatuh ke atas kek (cover kek dengan aluminium foil)

5. It is better to use prune jenama SunSweet. Bila guna prune jenama lain,
kek prune kurang mengancam dari segi warna dan rasa.



SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Maklang - hehehe.. kencang sebab ada puting beliung

KakLeen - Rajin sebab terpaksa.. bukan sebab suka2

MamaFaMi - Projek.. propaganda.. muahahaha .. toche.. toche...

Ween - Salam Ween.. tkasih ekkk.. mama ni slow skit tang link menglink ni.. selo2 mama linkkan ween ekkk .

Fina - Kita dah bermel sakan..hehehe. mama baru jawab kat sini ekkk Walau Oktober tu lambat lagi.. tapi bulan oktober tu bulan raya.. cuti.. byk kenduri.. kena tempah cepat tu..

Zira - Amik pun bila tak letih jer Zira.. Kalau letih.. mama tidur jerrr... hehehe

Prospek.net - thank you... 99 jerr.. bukan top 10 pun..

mamaella - tak rajin mana.. saja nak prektis2 kan kasik lembut tangan

Isa - panjangnya iklan.. heheh.. abis satu signbod penuh .. Mama tau baca jerr.. tapi satu pun tak faham

Linda kaori - thank you..

KakmOn - tak laa kakmOn.. sape ada yang nak bertunang plak ni.. hehehe... tahun ni tahun pepel and blue.. hehehe dah cek dan dah jawab

mamasya - berehat gak.. lepas-lepas siapkan kek tu.. bawak bebudak gi karnival kat Sungai Petani... kek prune tu.. tak lapis.. hehehe.. tapi memang sedappp...

Daalia - Yepp .. try la Daalia.. memang sedap tau...

Rinnchan - Uuuu Rinn oiii.. belum konpom lagi... hehehe..kalau konpom.. kita buat sama-sama.. hehehe...itu oven memang selalu dok guna sekalang.. manyak bagut....'
ps : ish.. ish.. ish.. apa ada pada fofular.. tapi tadak pandai jadi terer mcm itu Linnchan jugak... kat rumah dah tak muat almari pun..

Lynnhassan - Kek prune ni senang lynn.. dan sedappppp

Mak teh - Boleh mak teh.. kalau setakat seberang jaya tu .. insyaAllah boleh..emel kat mama ya.. .apa yang dihajatinya.. mamazieza@yahoo.com

Marlin - CNY ada.. hari kekasih takde.. hehehe.. sebab hari-hari pun kena ada kekasih..

Zaiful - Salam kembali Zaiful.. malangnya kek juara memang takde.. Kek MLM pun takde...

Nani - Nani ni Haemorian ke????

Husna - Tkasih




Wednesday, 13-Feb-2008 14:59 Email | Share | | Bookmark
DARIKU UNTUK MU!!!!!

 
Untuk KakmOn dan Kak Liza khasnya dan untuk kengkawan semua... tak kira laa yang punya FP.. tak punya FP.. blog ke.. frensters ke... apa-apa laaa

Terimalah hadiah masam manis lemak berkrim dari dapur mama
hasil dari limau mandarin yang di'awardkan' oleh kengkawan...





SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
MamaFaMi - Nak tak?????

Ayumi - Semuga bertambah maju...

Roylazim - Haha.. apa yang spesel.. besa jerrr.. dah terlalu byk limau Tapikan.. memang sedap laa fresh..

Ouled Kenitra - Jawapan mama plak -
Setiap yang Hidup ada dugaan
Tanda hamba disayang Tuhan
Jalan tu tenang .. bukan takde kenderaan
kan dah tenggelam dalam 'banjir' ditaman

Mak Teh - Aiseh mak teh.. mana ada resipi mak teh oiii.. main campak2 jerrr.. yang merah tu.. hiasan jerrr.. curik hak kek

Hanieliza - yang real tu kopok...

Daalia - Nak???? Meh datang Penang.. hehehe. .sementara limau ada berkotak lagi


Tuesday, 12-Feb-2008 14:39 Email | Share | | Bookmark
Award dan Hadiah!!!!

 
Ni pulak award dari Kak Liza.. yang mama tak sempat nak pegi ambil pun.. bizi tak bizinya...



Dan last week pulak sebelum Chinese New Year mama terima bungkusan dan kad dari kak liza jugak.... tapi ya laa.. kan mama dah bilang mama sibuk.. jadi kotak tertinggal kat pejabat.. seb baik tak ditelan dek lipas...

Mama terima kad Raya sempena Chinese New Year..




dan dalam kotak pulak berisi ... taraaaaaaaaaaa (MamaFaMi))))))))))))))) kita pun dapat tau.. hehehehe)



[<<  <  13  14  15  16  17  18  19  [20]  21  22  23  24  25  26  27  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net