By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Thursday, 6-Nov-2008 23:59 Email | Share | | Bookmark
BISKUT BUAH PINGGANG DAN KELAS

 
 
Atas sesuatu sebab yang tak dapat dielakkan.. kelas pada minggu lepas terpaksa dibatalkan..

Jadual kelas yang baru ialah pada

22/11/08 - Membuat cupcakes dan hiasan buttercream
jam 2.00 petang sehingga selesai

Module - membancuh kek, menyukat dan membakar.
membancuh dan mewarna buttercream
menghias cupcakes dengan buttercream, piping gel dan
chocolate fudge.



23/11/08 - Basic Cakes
jam 2.00 petang sehingga selesai

Module - Membancuh dan membakar kek.
1. Butter cake
2. Chocolate cake
3. Sponge Cake
4. Banana cake
5. Basic Cheesecake

Tempat - Bayan Baru, Penang

Barang yang perlu dibawa - Bekas utk membawa balek kek.

Tempat terhad utk 3- 5 orang saja (rumah mama kan banglo 11 tingkat.. )
Sape-sape yang berminat sila emel mama di mamazieza@yahoo.com. Siapa cepat dia dapat ya....

Sementara tu, meh tengok semekut Buah Pinggang.



Biskut Buah Pinggang ni mama buat masa hari raya yang lepas, request dari kawan yang dah mengidam biskut ni dari tahun 2007 hehehehehe...

Resipinya gini ekkk... so tahun depan boleh buat sendiri...

BISKUT BUAH PINGGANG
Sumber - Resipi lama.. tak tau laa dulu belajar dgn siapa hehehe

250 gm mentega
3/4 cwn gula castor
1 cwn tepung naik sendiri
1 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung gandum
1 cwn biskut merry yang dikisar halus
1/2 cwn cornflakes yang dikisar halus
(CAWAN - guna measuring cups yang ada dijual di kedai bahan-bahan kek tu.. kat supermarket pun ada.. hehehe)
1 biji merah telur

1 biji putih telur utk di sapu di atas biskut
1/2 cwn cornflakes yang diramas utk taburan atas biskut.

Cara Membuatnya

Pukul gula dan mentega hingga kembang
Masukkan kuning telur tadi dan kacau rata.
Masukkan semua bahan-bahan kering dan uli sebati.
Canai dan terap.

sapu putih telur dan tabur cornflakes. Bakar. Makan.. ngapppppppp


Tuesday, 4-Nov-2008 12:25 Email | Share | | Bookmark
Baking Class - Basic Cakes

 
 
 
View all 5 photos...
Atas permintaan...

Hari ahad ni mama akan mengadakan kelas 'baking'. Modulenya : Basic Cakes Alamak..dah penuh laaa.. hahahaha... tak sempat posting lagi..hehehe . Date baru mama btau nanti ekkk...

1. Butter cake
2. Chocolate cake
3. Sponge Cake
4. Banana cake
5. Basic Cheesecake

Bonus

Marble cake.

Tempat Bayan Baru
Masa ??/11/2008 jam 2.00 petang
Barang yang perlu dibawa - Bekas utk membawa balek kek.

Tempat terhad utk 3- 5 orang saja (rumah mama kan banglo 11 tingkat.. )
Sape-sape yang berminat sila emel mama di mamazieza@yahoo.com sebelum hari jumaat 7/12/2008 utk keterangan lanjut.

Sementara tu.. tengok-tengok laa cuppies dan brownies yang ditempah dari mama... dari lepas bulan pose hari tu










Thursday, 23-Oct-2008 06:54 Email | Share | | Bookmark
Sambal telur itik .... yummy

sambal telur itik oomph
 
mee goreng bodoh
View all 5 photos...
Masih lagi citer masa hari raya baru2 ni. Dari raya kedua,anak sedara mama suami isteri puasa, so yang tak puasa, mama dan famili dan anak-anak mereka laaa.. dan mama pulak kan rajin masak.. so mama pun berkata laaa.. 'hari ni.. mami masak telur masak kicap jerr laa ekk' hehehe.. kesian anak sedara mama.. tak sanggup gamaknya anak2 dia makan telur masak kicap.. terus dia btau.. telur itik ada.. mehlaa buat sambal telur itik... hehehehe


Friday, 17-Oct-2008 15:38 Email | Share | | Bookmark
RumahKu SyurgaKu - Bakal menjadi kenangan

 
lampu antik
dikelilingi hutan batu
View all 8 photos...
Hari ni kita citer pasal rumah mama di Melaka ekkkk.....Rumah yang dah berumur lebih dari 50 tahun.. bertukar papan dan atap rembia tah berapa puluh kali.

Rumah yang mama huni dari mama dilahirkan sehinggalah mama keluar bekerja di Kuala Lumpur about 20 years ago. Rumah berlantaikan papan, beratapkan rumbia (tapi laa ni zink lerrr.. panasssss). Rumah yang macam ni punya besar.. bilik satu jer... . Dah tu.. bilik pulak takde pintu yang boleh berkunci. Dulu pintu bilik mama tu pintu spring. Kalau korang suka tengok citer koboi, kan ada pintu yang nak masuk bar tu.. haaa.. mcm tu laa pintu bilik mama.. pintu tergantung.. hehehe....Laa ni pintu tu pun dah takde.. guna pintu kain jerr Langsir laaaa....

Palang-palang tingkap rumah semua berukir. Banyak yang dah patah dan reput hehehe. Kalau sekarang orang guna plaster ceiling, dulu-dulu di keliling bilik dan rumah ada tinted glass yang berukir bunga-bunga. Ada juga cermin-cermin warna tu yang bertulis ayat al-quran. Entah mana pergi dah cermin-cermin tu.. mama pun tak tau. Yang sedihnya.. belum sempat mama pesan dengan kakak mama.. dia dah janji ngan sepupu nak beri mereka semua papan-papan dan kisi tingkap yang berukir.. adushhhhhhhhhhhhhhh..

Rumah mama ni ada 3 loteng (kata mat salleh lebih kurang cam attic laaa). Satu di dapur, satu di tengah rumah dan satu lagi dekat Di dapur tu, selalunya, kami jemur baju bila time-time hujan.. yang kat tengah tempat mama masa sekolah dulu.. kat situ laa mama tidur dan belajar. Kalau nak curi tengok tv.. hehehe.. jenguk jerr dari celah-celah papan loteng tu.. . Yang loteng kat depan plak, selalu digunakan tempat sedara mara yang bujang-bujang kalau datang dan juga kalau ada kenduri kawen, kat atas tu laa tempat pengantin sembunyi.. hahahaha... tempat mekap, salin pakaian. Dari atas loteng depan tu jugak mama selalu jenguk perarakan hindu dan cina bila time musim perarakan dorang.. Mama takut berdiri kat anjung rumah nak tengok.. takut dorang hilang ingatan ke..nanti di kejarnya mama.. muahahaha.. So mama naik atas loteng, selak atap rumbia dan tengok dari atas. Kat situ jugak mama selalu dok tarik dahan pokok rambutan, curi makan buah...

Dah banyak yang takde. Makin besar, rumah pun makin tua... pokok rambutan pun dah takde, pengantin semua dah tua-tua.. kahkahkah.. .

Sekarang ni, rumah mama dan rumah mak sedara di belakang, diapit oleh hutan batu, dan tak lama lagi rumah mama ni pu akan dirobohkan sekerat utk diubahsuai dan digantikan yang mana dah senget dan teruk dimakan anai-anai.. maklumlah rumah kayu... Nanti dah tak boleh nak turun-naik.. hehehe.. sebab banyak bendul dan tangga dalam rumah.. rumah melayu kan tak sama level.. banyak nau split levelnya... pernah tulang tapak kaki mama retak sebab tersepit antara tangga kat dalam rumah tu.. fuhhh.. sebulan berbandage.. hehehehe...

Nanti sebelum rumah ni dirobohkan, mama akan ambil lebih banyak lagi gambar utk tatapan semua... akan mama cuba cari kisi-kisi rumah, bendul, cermin dan ukiran-ukiran dalam rumah untuk kenangan. Ingat nak mintak tolong Edoras dan Jeff ambilkan gambar..muahahahaha
sebab dorang tereris amik gambar.. hehehehe








SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
perfumemaniac - mama dapat free tak???

Zira - Salam kembali.. memang rumah ni byk kenangan... Resipi tu nanti mama tempek kat sini ya....

Zaitgha - hehehe zai.. there is always a first time kannn... sedap ekkk.. tapi jgn makan selalu tau.. hahaha.. kang nanti marah mama plak.. kolestrol naik...

ellyn - wow.. sedapnya dengar.. yum.. yummmm

Ieda - hehe..memang banyak.. tp bak kata orang.. apa yang bermula mesti ada akhirnya

mummy jam - huhuhu.. tak tau laa.. sebab bila ubah suai.. dah kena ikut style baru.. takleh dah buat style lama.. tak lulussss.. wakakaka.. tanah ciput...

Mat Gebu - Salam mat... ooo mat lari ke sini rupanya ekkkk memang pun tangga kat kebanyakan rumah di malaka cam tu.. tapi laa ni dah byk takde... kat umah mama pun tinggal sekeping dua jerrr... dah kena ompek.. hehehehe


Linda - Salam... betul tu.. rumah mama kat ujong pasir... sape ekkk kawan linda tu.. kat mana rumah nya.. hehehehe...

Amelia - cantik tak cantik.. tulah rumah pusaka.. hehehe.. tapi nak buat camner.. kena laa gmama kat melaka nie..rasa sayangkan kalak renovate sebab dah tua... Nak kekalkan ciri2 lama memang takleh.. sebab kawasan tu dah jadi cam kawasan semi bandar.. hehehe

RinnChan - memang pun Rinn.. turun jerrrr zuppp keta lalu.. nak parking keta pun dah takleh.. dulu kawasan lapang.. tapi gomen dah amik tanah sekerat buat jalan nak terus ke muar dulu... hajat hati gitulaa nak amik gambar.. tapi tak tau laa.. kita kan jurugambar pro.. prosak.. hehehehe...
Gambar yang 'tu' dah lama takde.. zaman dolu lagi dah roboh.. hahahaha.. dah moderen..


Tuesday, 14-Oct-2008 01:52 Email | Share | | Bookmark
Family Mama di Melaka

mama & family
Adik mama Suzana & family
Adik mama Nazlina & Family
View all 7 photos...
Sebagai menyambut 'seruan' Rinn, ni sebahagian dari gambar yang mama jumpa.. lagi tak tau hilang kat mana.. nanti laa kalau ada mama tempek lagi.. gambar lama-lama tak nak tengok ke???

Sebenarnya.. mama tak suka tempek gambar mama hehehe.. sebab dalam gambar mama ni tak 'hencem' D Pulak tu.. macam tong barel mama ni.. penuh screen kamera.. wakakakakaka.. tapi takpelaaa.. korang tengok jerr laa ekkkk...

Ni gambar my adik beradik mama... Yang takde dalam gambar abang dan family dan 3 orang adik lelaki mama.. Lambat laa dorang ni.. nak tunggu sorang-sorang semua nanti tidur dulu... hehehehehe





SEMBANG NGAN MAMA!!!!

Quote:
Malaysia's Blog Ranking - hehehe bukan takmo jadi popular tapi lengoh pulak tangan nanti nak sain otograp...

Kak Liza - Alahai k liza.. raja gopal ke rajasingam.. wakakaka... kak liza takpe lagi tak muat screen..kira boleh laa jugak masuk..mama langsung tak nampak.. kelabu..

Aima - salam Aima.. tkasih.. hehehe.. baju jerr sweet .. yang pakai baju dah tak sweet.. dah sweet sour.. haha

ChefTania - Hi Chef!!!!!!!!!..... Sebriti ke macam mak iti.. hgahahaha.. chef kalau bergambar ngan mama baru laa betul2 selebriti...

Lynnhassan - memang pun lynn.. nak kumpulkan semua orang bukan senang...

Zaiy - Salam perkenalan dari mama juga.... setiap hari raya memang kenangan indah.. hehehe.. lebih2 lagi bila kita dapat berkumpul beramai-ramai ...


Amal - betul tu satu family satu kaler.. jadi taklaa konpius nanti nak cari anak masing-masing.. punya laa ramai.. hahahaha


Amelia - ha ahhh tahun ni kuning.. selang tiga tahun ke recycle laa semula hehehehe

makuda - family makuda pun kurang meriahnya.. hehehe. mesti seronok sakan ...


MamaFaMi - Kuning itu melambangkan baju kuning..

Ieda - sama-sama ieda..mama pun harap begitu.. tidak laa nanti hanya kat alam cyber ekkkk


RinnChan - yang tu kan Rinn, ibarat nyawa.. hahha.. dah tu.. kalau ada.. tapi dok tinggal sana sini.. bila orang fon tak dengar.. hmmm baik toksah guna.. muahahahaha





[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net