By: mama zieza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Thursday, 8-Jan-2009 12:59 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan Part II

bekfas dulu
lynn beraksi
kek Chef Tania
View all 43 photos...
Rasanya dah byk yang Rinnchan tulis dalam fotopages Rinn.. Rinn lebih pandai bercerita dan meng'explain' tang trip kami ke Singapura dan Johor.. Mama ni . tau tempek gambr jerrr.. dah tu gambar pun berterabur.. muahahaha...

Sebenarnya... trip ni pada mulanya.. cadangan asal hanya mama dan Rinnchan saja.. tapi bila kengkawan dengar kami nak pergi.. ramai yang nak ikut.. Makin dekat harinya.. makin ramai pulak yang tarik diri sebab byk komitmen lain kan... Mama dn Rinn takde tujuan nak shopping pun.. hanya nak jalan-jalan jumpa kawan jerrr... tapi bila dah sampai sana.. mama beli gak paper cups untuk cupcakes.. tengok2 laa yang mana memang mama tak jumpa laa kat Penang ni...

Yang paling seronok bila dapat berjumpa dengan kawan-kawan di Singapura dan Johor. Di Singapura dapat berjumpa dengan Chef Tania, Chef Lela dan Brother Chef Rozzan & family (Yati dan anak-anak yang cantik dan manis) Chef Tania sempat membuat demo utk kami.. dan juga kenalkan kami dengan chef-chef muslim Singapura. Seronok tengok Chef Tania buat demo Apam kukus berlauk tu.. sunggu gebu dan sungguh sedapppp... dapt pulak tgk segala jenis dapur dan kuali dan mixer kat Mayer tu... kelabu mata sat.. hahahaa

Chef Lela plak menjamu kami denang kek-kek yang sungguh.. aduiiii tak boleh nak dikata sedapppppnyaaaaa.... yummy.. dah kenyang pun makan lagi.. dan lepas tu.. bak kata Rinn. acara muka tak malu.. tapau menapau.. hehehe.. mujur tak kena penampau... . Seronok sembang ngan Chef Lela... byk benda kita boleh tahu dan belajar...

Di Rumah Rozzan pulak.. huhuhu.. penuh meja youuuuu.... Semua mama rasa.. walau pun skit.. pastu.. tak malu lagi.. tapau gak.. mama tapau ayam byk.. hahaha.. tapi kan.. bila sampai kat rumah, rupanya dah tertukar bungkusan... uwaaaaaaaaaaaaaa... hahaha.. sedap ooo ayam goreng rozzan....tapi yang paling best... Yatie.. isteri Rozzan dan anak2nya.. cukup ramah.. cukup sporting..

Dan "Chef" akhir yang kami jumpa ialah Chef Mat Gebu.. hehehe.. tapi chef ni sorang di JB laa bukan di Singapura...

Apa??? gambar Mat??? sorry ekkk...bak pesan Mat.. kalau sape nak tengok dia.. kena gi bertandang kerumahnya.. gambar mat ni mahal reganya.... hehehehe... tapi gambar mangkuk tingkat biru mat ada.. Kalau nak tau mcm mana rupa Mat.. cuba tengok rupa anak sedaranya.. haaa mcm mana cantiknya Aishah anak sedara mat.. gitu laa hensemnya mat kita tu... Kami siap dapat buah tangan kek dari mat lagi... kek yang sungguh gebu dan sedapppppppppppp... sampaikan mama sendiri bila dah balik cuba buat.. hehehe...

Sweet Aishah

Chef Tania

Mat's Muffin yang Gebu

Mat Gebu's Tiffin Biru

Mama suka sangat roti ni.. Rozzan's Receipe



Mama would like to thank kepada semua kengkawan di Singapura Zeenath, Lynn Tahir, Mel, Z dan Julie yang tak jemu-jemu melayan mama dan kawan-kawan lain.. Zeenath sediakan tempat tinggal dan transport untuk kami dan melayan kerenah kami-kami ni.. hehehe...Zeenath jugalah jadi drebar dan Lynn jadi co pilot... hehehehe

Terimakasih juga pada kengkawan kat JB Rozi dan famili dan juga LindaPTP yang makin cantik dan anggun yang tolong tunjukkan jalan ke rumah Mat Gebu dan ikut serta.. walaupun memula mama dibtau JAUHHHHNYAAAAAAAAAAAAAAA rumah Mat

SAYANG KORANG SEMUAAAAAAAAAAA .... MUAAAAAAHHHHHHHHZZZZZZZZZZZ


SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Rozamy - memang syiokkk..masakan dorang laaaagi syiokkk..

Aqis - hehehe.. nak ikut tak lenkali...

Tun boxhousestudio - kikiki nanti mama buat trip santai yang lain ekkk.. kita gi bandung ke.. hahahahaha

Unnamed - dik Unnamed... tu che mat dah jawab kat bawah tu...

Mat Gebu - hahahahaha....tulaa mat.. hehehe.. dah gambar awak eksklusip sangat.. mama pegi dah ke blog sha tu...

umieaisyah - hehehe.. kalau nak tgk mat..kena gi meminang mat... bawak tiffin biru.. huhuhu

jasmeen - hahahaha.. pandai meen...

mummy jam - betul tu.. mat tinggal kat johor... tentu-tentu mama akan singgah ke rumah jam lenkali..hehehe...

zarina - salam.. mama ada emel kat zarina ya....

anggun - tu hak eksklusif mat hahahahahahah

MaDiHa - nanti mama gi ronda dan cari sat ekkk...


fizsha848 - rumah mat tu kat sedenak... masuk tol..keluar tol.. pusing kanan pusing kiri.. masuk kiri.. hehehehe... jauhnya.. wakakakaka

wawa - memang punnnn

Liya - salam liya .... hehehe.. kita boikot secara selektif tapi efektif....Salam mama...terliur lah tgk makanan2 tu..sabo je....

zanaz70 - syiokkkkkkkkkkkk....

kak ina - hehehe... takpe..tak ikut rombongan mama pun leh g rumah cik mat.. btau jerr kat mat tu.. hahaha


Sunday, 4-Jan-2009 11:19 Email | Share | | Bookmark
BERTANDANG KE SINGAPURA DAN JOHORE JUMPA KENGKAWAN - Part I

pagi - baru sampai
cupcakes Chef Tania
laparrrrrrrr
View all 31 photos...
Tengok laa gambar-gambar dulu ekkk.. tak larat nak menulis.. hahahaha.. gambar2 ni.. kalau yang elok dari kamera Rinnchan.. kalau tak elok dari kamera kecik mama.. muahahahaha...banyak lagi gambar.. kalau ikut yang Rinn ambil.. dekat 500keping.. muahahaha








SEMBANG NGAN MAMA!!!!!!!

Quote:
ishzah - hehehe.. kenyang oooo.. asyik makannnnn jer kami

BOIKOT - Doa yang berterusan untuk mereka yang teraniaya di Palestin....


Zai kulim
- Wak Kumis tu mama tak kenal lerrr.. kalau mama kenal memang mama bawak geng2 gi jumpa....

Ana - Tulaaaa.. tak nak ikut.. hehehehe.. seronok tauuuu...

mummy jam - Aiseh sorry lerr... .. mama tak tau contact numbe jam... Kalau tau dah pasti mama contact...

Jun. Salam Jun.. sekali setahun takpelerrr.. hahaha.. selalu-selalu.. nayaaaa memang seronok jjcm ngan kengkawan yang sekepala..

Kuyah - sambil makan.. dapat jumpa kengkawan

shida - woiittt.. amik tisu tu lap.. hahahaha





Tuesday, 30-Dec-2008 06:22 Email | Share | | Bookmark
WEDDING ON 25TH DECEMBER, 2008

 
 
 
View all 24 photos...
Wedding anak mak angkat mama di Penang ni, anak bongsunya. Tak guna wedding planner, tapi kakaknya, bos mama, hehehe.. yang mem'plan' semua urusan wedding ni dari awal hingga akhir. Dah boleh bukak satu agensi wedding planner ni.. Ramai yang memuji setting, flower girl dan sehingga ke pakaian kami pada malam tersebut..

kek yang mama buat, tak besar walaupun sebenarnya tier yang mama siapkan dah tertinggi jadinya. Last minute maktok request kat mama, jgn buat kek yang besar2 sangat nanti sayang terbuang, orang tak makan.. tetapi pada malam tu.. kek dan kapis yang mama buat ni, jadi rebutan.. Mereka dok tunggu jerr pengantin siap potong, VVIP berangkat pulang saja.. hohoho.. selesai.. licinnnnn... Dari awal lagi ada yang dah pesan, soh simpankan cupcakes dan kek tu nanti..

Cadangan asal hanyalah kek 4 tingkat, tetapi atas permintaan maktok mama kurangkan ke tiga tingkat saja, mujur baru... , then mama pulak rasa.. ishhh nanti meja nampak lapang jerrr.. jadi buatlaa jugak cupcakes dalam 50 biji. Lepas tu ditambah pulak dengan kek buah potong untuk kotak tq sebanyak 1100 kotak.. macam nak pengsan mama....

Apa-apa pun, seronok yang amat sangat bila semua kek-kek tersebut habis yang tinggal hanya kotak jerrr dan ada jugak yang mama buat extra.. tak banyak you 25 kotak, pun habis keesokkannya. Alhamdulillah, majlis pun berjalan lancar dengan jayanya.. Bos mama dah boleh bukak syarikat Wedding Planner laa lepas ni.. hahaha.. ramai yang puji... semuanya cantik.. dari pelamin, setting, flower girl, pakaian kami, makanan semuanya thumbs up... yang spoil skit.. skit jerr laaa.. sikap kita ni.. yang selalunya tak pandai dengan protokol.. VVIP belum berangkat pulang, tetamu lain dah pulang... (tetamu malam tu, kerabat dan orang besar negeri perak). Itu sikit yang mencacatkan majlis.. lainnya.. alhamdulillah.. Aminnnnnnnnnnn....








Okay. ni mama nak tempek satu catatan yang mama ambil dari satu blog paneh.blogspot.com yang menarik hati untuk mama tempekkan.. satu teladan dan pengajaran yang boleh kita ambil.. walaupun mungkin bukan kisah benar.. tapi ada kebenarannya...

Sunday, January 4, 2009
dipetik dari paneh.blogspot.com


KADANGKALA SOALAN PERLU DIJAWAB DENGAN PENAMPAR

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negeri kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh menjawab. Satu hari beliau bertemu seorang Imam tua di kampungnya.

Pemuda: Pak Imam apakah boleh menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?

Pak Imam : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan kamu!

Pemuda: Pak Imam yakin? Profesor dan banyak orang pintar yang saya tanya tidak mampu menjawab pertanyaan saya.

Pak Imam: Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya, insya'Allah.

Pemuda: Saya ada 3 pertanyaan,

1. Kalau benar Tuhan itu ada, tunjukan kewujudan Tuhan kepada saya?
2. Apakah yang dinamakan TAKDIR?
3. Kalau syaitan diciptakan dari api, kenapa mereka dimasukkan ke neraka yang dibuat dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan, sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Dengan sepontan Pak Imam tersebut menampar pipi si Pemuda itu dengan amat kuat.

Pemuda (sambil menahan sakit) : Kenapa Pak Imam marah kepada saya?

Pak Imam : Saya tidak marah... Tamparan itu adalah jawapan saya untuk 3 pertanyaan yang awak tanyakan kepada saya.

Pemuda : Saya amat tidak faham...??

Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit dan pedih...!!

Pak Imam : Jadi awak percaya bahwa sakit itu ada?

Pemuda : Ya....!

Pak Imam : Tunjukan pada saya ujudnya sakit itu atau macam mana rupanya?

Pemuda : Tak boleh Pak Imam...!!!

Pak Imam : Itulah jawapan kepada pertanyaan pertama awak, kita semua merasakan kewujudan Tuhan itu tanpa mampu melihat kewujudanNya.

Pak Imam : Adakah malam tadi awak bermimpi atau telah tahu saya akan menampar awak?

Pemuda : Tidak....!!?

Pak Imam : Apakah awak pernah terfikir akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?

Pemuda : Tidak....!!!?

Pak Imam : Itulah yang dinamakan TAKDIR!

Pak Imam : Terbuat dari apakah tangan yang saya gunakan untuk menampar awak ini?

Pemuda : Kulit dan daging...!!!

Pak Imam : Terbuat dari apakah pipi awak itu...?

Pemuda : Kulit dan daging....!!!??

Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Sakit dan pedih....!!!?

Pak Imam : Itulah...! Walaupun Syaitan terbuat dari api dan Neraka terbuat dari api, Jika Tuhan berkehendak maka Neraka akan jadilah ia tempat yang menyakitkan untuk syaitan.... walaupun sama unsur asalnya...!!

Pemuda : Allahuakbar!

"ISLAM KAN TETAP DIJULANG WALAUPUN IA DITENTANG.. ITULAH JANJI ILAHI"
Posted by paneh at 11:11 AM



SEMBANG NGAN MAMA!!!!!!


Quote:
Kakcik - Salam kakcik.. Betul laaa tu... memang kat SP Resort.. kakcik ada..mama pun ada siang tu dokmenyibuk tgk dorang prepare hall tu.. hehehehe ....

Zai KuLiM - Thank you zai...

Ida isk - Ada ke orang nak employ mama...

agiemas - waalaikumsalam mas, alaaa bukan nak kena belanja apa pun.. jawb emell jerr

Daalia - thank you lea.. tapi belum dapat setanding ngan lea lagi

Iyta - hahaha.. mama ni berpenyakit Malas memanjang bila nak update fotopages ni..hehehehe

eLLie - apa yang meletup ni eLLie... yang selalu meletup-letup tu cuppies eLLie

Ana - penat memang penat.. tapi seronok bila tgk hasilnya... hahahaha jgn tak tau anak dara ku dah ada yang booking... tapi tak tau laa bila dah besar kelak...

JunC - Thank you Jun....


Rozi - Salam Rozi.. kenapa laa bila singgah tu tak sapa.. kalau tak boleh la kena kopi secawan ke.. hehehehe.. thanks Rozi..mama pun harap bisnes baulu rozi bertambah2 maju...

Linda Kaori - hahaha itu melebar dah lain citer

Rozamy - thanks rozamy.. eee gambar ke singapura byk kat fotopages Rinnchan...

Ieda - Sala dan terimakasih ieda...

ziela - oooo... hehehe,,., mama pun suka.. suka makan jerr... hehehehehe


Che Asma
- Salam perkenalan dari saya jugak chef... aduiiii... nak ikut rombongan mama.. hahaha.. ni rombongan santai-santai jerrr...

EeZa - aduhai.. patah pinggang dgr catering tu.. hahahaha



Thursday, 18-Dec-2008 15:17 Email | Share | | Bookmark
Apa-apa Aje

 
 
 
View all 11 photos...
Lama mama tak update fotopages mama ni.. hehehehe Tak abis-abis dengan bizi... 2, 3 minggu yang lepas lagi bizi gilerrrrrrrrrrr.... mujur mama tak giler... ish.. ishhh. ishhhhh . Ramai yang dah tanya mama ni gi mana ekkk. tak update pun fotopages.. mama ada.. tapi che las dan kebizi dan kebizian melanda.

Dari balik Melaka.. jumpa kat Sungai Petani dan balik ke Kelantan untuk raya haji.. fuhhh. sibukkk... dalam pada tu.. mama dok sibuk gak ngan kelas-kelas basic yang mama ajar....very the very basic one...then ada pulak mama ditugaskan memasak pulut kuning laaa. nasi sunquick laaa... kapis berkat.. kek buah potong utk goody bag, kek tiga tingkat.. 4 tinggat.. mujur tak soploh tingkat.. hehehe... tu semua nanti mama update.. pelan-pelan ekkkk...

ni mama tempek gambar2 jerr laa ekkk...

ada gambar kuih abuk2 yang mak sedara mama buat di melaka hari tu sebelum beliau berangkat ke Mekah. then cupcakes makan-makan dan bertunang yang ditempah dari mama.

Cupcakes bertunang tu diminta oleh tuannya untuk meniru sejibik macam cupcakes Sugarbuds... (Wan.. mintak halal ya.. hehehehe.. melilau mama cari nombor tipon wan.. mujur LindaKaori comes to my rescue... fuhhh.. tq linda

Banyak komen yang mama tak dan nak jawab.. kalau agak2 ada soklan penting untuk mama jawab.. emel ke mama ya.. lebih senang gitu...







(Design yang diciplak dengan izin dari Sugarbuds http://sugarbuds.blogspot.com)



SEMBANG NGAN MAMA!!!!!

Quote:
Mummy jam - Mama lagi laa tak pandai buat.. hahaha.. pandai makan jerrr

Ummi - Salam ummi... mana laa pulak mama ni tokeh.. togeh ada lerrr.. hehehe.. Ummi kalau buat memang jadi punya.. tak kira laa pegi kelas ke tidak..janji.. cuba dan cuba.. buat trial and error... asalkan rajin..jgn malas cam mama tau...

LynnHassan - yeyeye... mama ada gang.. hehehe. gang tau makan tak tau buat

Rozamy amelia - Rasanya sedappppp....

cheekypinky - boleh.. boleh... nanti 40 persen...

ieder_immi - salam ... alhamdulillah.. aminnnnnnnnnnnn

kak ija - cc tu atas permintaan tuan punya .. hehehe

kak jie jie - jiejie.. ishhh kat melaka kan banyak orang buat jual.. kalau kat penang ni.. huhuhu.. kena buat sendiri lerrrr....

Ana - hehehe.. ana.. dah pegi dah balik dah punnnn

Jasmeen - hahaha.. tapai pulut pun sodappp... bizi yang dibuat-buat ngeh..ngeh.. ngeh

Wawa - hahaha... kalau mama kena buat 10 tingkat.. mama buat cupcakes jerlaa soploh tingkat Sodak abok2...kenyal2 manis...

Anir - thank you Anir...


Ssya - thank you for dropping by my fotopages... definitely I will take a peek at ur blog

Jun - Salam dari mama juga.. tak terlambat lagi kan.. heheheh


Makuda
- mujur makuda tak jenguk.. hahaha.. mama pun lama tak hapdet.. muahahaha

Aima - Tkasih Aima... bukan tapai aima tapi abuk-abuk.. dan bukan mama.. tapi mak sedara mama..


Noor - Salam dari mama juga... hehehe.. ni laa kalau penyakit che las melanda memanjang ...

Hidayah - salam kenal dari mama juga.. ooo dah ada laa rantaian kat KT ni nanti..
Salam kenal.. Cantik hasilkerja cuppies nie..

agiemas - Salam agiemas... bab-bab icing ni kena byk prektis... prektis make perfek kata orang.. nak belajar boleh..meh mai rumah mama.. hehehehe


Min - tkasih Min.. ni kapis fondant mama buat exactly ikut apa yang tuannya minta...

Izanman - Salam izan.. boleh.. jgn copy jerr tau.. kena buat tu..


Daalia - same to you Lea ..

mamaboy - salam.. mama beli takoyaki pan tu dari liya di Jepun ... cuba tnya kat dia... link dia ada kat fotopages mama.. liya jepun.. hehehe






Monday, 10-Nov-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
TAKOYAKI - Octopus Ball

hampers raya for sale haritu
lagi satu jenis hamper
takoyaki atas dapur
View all 5 photos...
Anak-anak mama memang suka makan makanan jepun.. expecially sushi.. dan latest takoyaki... tapi mama dia memang tak pandai nak masak-masak makanan jepun ni.. makanan sendiri pun tak pandai ni kan pulak jepun...

Tapi kan.. tak larat jugak sekali-sekala membeli tako tu.. mahal ... so one day.. dok perhati laa orang yang buat takoyaki tu.. hmmm senang nampak.. Meh kita beli barang-barang untuk buat takoyaki... pan dah lama dah ada... tak pernah guna jerr . Fuyooo.. bahan-bahan dia tu boleh tahan mahalnya... tapi okay laa jugak untuk 250gm tepung dapat lebih dari 32 ketul takoyaki.. hmmm puas makan... dan kita boleh letak inti ikut suka hati kita.. tapi kalau bukan sotong tak laa jadi TAKO ekkkk...

Resipi mama guna resipi basic yang byk dalam internet.


tako pan yang dah beli lama gak dulu.. tapi tak tau nak guna.. Nak try guna buat kuih cara berlauk.. mesti jadi cara berlauk bulat.. hehehehe


boleh laa menjadi jugak takoyaki ni.. hehehehe.. janji semua licinnnnnnn....



Tako means octopus in Japanese, and takoyaki are known as octopus balls. Takoyaki venders are very popular in Japan. To make takoyaki, a grill pan for takoyaki is used. The pan has many small cups to pour the batter.

Ni resipi yang mama gunakan hari tu.. mama tak ingat laa pulak ambil dari mana resipi ni... aduiii.. sebab dok salin dalam kertas conteng.. hehehehe.. ya ampun tuanpunya.. sorry..

BAHAN TEPUNG :

250 gm tepung takoyaki
(kalau takde guna tepung gandum pun boleh - ni mama tanya kat kengkawan yang dah biasa buat laaaa)
750 ml air
2 biji telur
sedikit garam
janggut sotong yang direbus dan diracik
Daun bawang & kobis diracik halus

Fish Flakes
Worcestaire sauce

bancuh tepung dan air kemudian masukkan telur satu persatu. Tapis.

Panaskan acuan takoyaki dengan sedikit minyak. Takde acuan tako.. guna jerr acuan kuih cara.. hehehehe...

Tuangkan adunan 1/2 penuh dalam dalam setiap acuan. Kemudian masukkan sotong dan sayur-sayur dan tunggu kejap sampai bhgn bawahnya masak.

Gunakan lidi untuk terbalikkan takoyaki supaya masak pada kedua2 bahagian atas dan bawah.

Keluarkan takoyaki yg siap dimasak. Taburkan fishflakes, sos dan juga mayonis. Lagi sedap kalau letak sos cili sikit.. hehehe.. tekak melayu gakkkk...

Hidang panas-panas.. biar melecur anak tekak jangan tau buat gitu.. kang korang saman mama plak.. hehehehehe


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net